De voormalige KTM-winnaars die volgende maand weer meedoen in de Dakar aan het woord en aan het stuur.

https://www.youtube.com/watch?v=

Gezien op de EICMA-beurs. In Nederland horen we er nog weinig van, maar het Italiaanse merk Fantic, dat tamelijk roemrucht is van trial en enduro in de seventies, is terug. Met onder andere een fantastische Caballero 500 in rally en scrambler-uitvoering, en goedkope 125 en 250 enduro-viertakten. Mooi spul!

Mooie docu over de Motocross of Nations 2018 van MX World.
De Amerikanen dachten weer eens te kunnen winnen, maar ze bakten er uiteindelijk weinig van. Het excuus dat er bij werd gesleept, was dat het circuit van RedBud zo anders was geprepareerd dan normaal, dat ze hun thuisvoordeel helemaal niet konden uitbuiten. Smoesjes dus, want de Europeanen kenden het circuit van RedBud nog helemaal niet, terwijl de Yankees hier al decennia lang elk jaar een wedstrijd op rijden. Extra knap dus van die twee oranje helden die hier alles wonnen: Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings. Zij bewezen gewoon de beste van de wereld te zijn. 
https://www.youtube.com/watch?v=

Billy Bolt, de winnaar van de WESS, doet een prachtig trucje.

Honden op motoren hebben we al vaker gezien. Nu eens een kat die mee mag. Of ie er nou juist lol in heeft of juist niet is ons niet duidelijk, maar hij blijft wel lekker zitten. 

Mooi mini documentaire over hoe een prof, en herintreder en een amateur de zwaarste strandrace ter wereld beleefden. https://www.redbull.com/…/v…/AP-1X9F98PCW2111/the-race-is-on

In de serie Noppenparadijs hebben we tot nog toe steeds naar specifieke plaatsen verwezen. Maar nu bedachten we ons dat er ook een soort landschap is dat vaak een noppenparadijs kan worden: groeves. Zandafgravingen, steengroeves en open ijzer- en kolenmijnen zijn prachtig omdat er lekker veel reliëf is op een onverharde bodem. Wie kent niet de prachtige beelden van de hard-enduro in de open ijzermijn van de Erzberg in Oostenrijk. Heel anders, maar ook gaaf is de giga open kolenmijn van de 111-Megawatt-enduro in Polen. En in Crimmitschau in Duitsland is er ook een mooie extreme-wedstrijd in de plaatselijke groeve: https://www.youtube.com/watch?v=

 
Of deze open mijn, waar een stel wildrijders in terecht komt, ook in Polen:
https://youtu.be/axj4bM9onC0?t=318 
In Rusland is er een mooie ronde van het enduro-kampioenschap in en rond de mijn van Konduky, met ook heel gaaf offroad-terrein. (zie: https://vimeo.com/231804326 )
In eigen land hebben we niet zo veel groeves, en al helemaal niet veel waar je mag rijden. Maar het zandgat Kwinteloyen bij Rhenen is natuurlijk prachtig (zie: https://youtu.be/LIu7u1Ab6-0?t=38 ). Vroeger werd er trouwens ook gecrosst in de zandafgraving van de Grebbeberg aldaar. (zie foto) Maar ook het beroemde zandgat van Hellendoorn is beroemd van de enduro. En in de zand/steengroeve van Landgraaf is er af en toe nog een trialwedstrijd of een offroad-dag: een van de mooiste noppenlocaties van Nederland. Kijk maar:https://www.youtube.com/watch?v=
 .
Wij zijn dus voorstanders van open mijnbouw. Laat ze maar lekker graven, dan kunnen wij er daarna lekker gassen.

In het Amerikaanse Colorado heb je parken met off-roadroutes van tientallen kilometers lang. Zelfs voor Graham Jarvis is dat mooi oefenterrein. 

 

Pagina 1 van 91