Weer een prachtprestatie van Etienne Bax en Kaspers Stupelis: zij wonnen op het mooie circuit in het Duitse Strassbessenbach allebei de manches. Daarmee groeit hun voorsprong in de WK-stand op VanLuchene/Van den Bogaart tot een respectabele 43 punten.

Zie hier de beelden: https://www.fimsidecarcross.com/videos/detail/1050-newsfeed-strassbessenbach-races

De GP van Azië werd net als de GP van Indonesië vorige week in Indonesië verreden. Dit keer op het circuit van Semarang.

De koplopers liepen flink uit in Azië, want zowel Tim Gajser als Jorge Prado wonnen probleemloos hun manches.

In de MXGP staat Jeremy Seewer nu tweede op ruime afstand van Gajser: hij haalde met een derde en vierde plaats de geblesseerd afwezige Toni Cairoli in. 

Glenn Coldenhoff werd prima vierde en zevende. Brian Bogers reed in naar een 11de en 13de plaats en Jordi van Nobelen pakte twee keer een 18de plek.  

In de MX2 deed Calvin Vlaanderen het prima met een vijfde en derde plaats. Bas Vaessen kende helaas tegenslag: hij werd 13de en 19de.

Zie hier de highlights: https://youtu.be/Xzsq4w6kGDk

De jongens van Crosstraining enduroskills hadden een creatief ideetje, voor wie de brute kracht van een WR450F niet aankan…

Hierbij weer eens een mooi filmpje met Axel Hodges in actie.

https://www.facebook.com/nino.mbox/videos/10205762759025152/

Hiii haaa. Hier een heel leuk filmpje waarmee de Outlaw Run in Canada onder de aandacht wordt gebracht.

https://youtu.be/

Alweer nieuws van de FIM, net als gisteren. En dat nieuws is dat de FIM met ingang van 2020 geen wedstrijden voor de World Enduro Super Series (WESS) meer opneemt in zijn kalender. Dat houdt in dat deelnemers niet meer met ene FIM-licentie kunnen rijden, en daarmee ook niet meer verzekerd zijn. Heel vervelend natuurlijk. De FIM en KTM waren in gesprek over de WESS, maar blijkbaar kwamen ze er niet uit. In 2021 wil de FIM zelf een  Extreme Enduro World Cup organiseren, naast het traditionele WK Enduro. We zijn benieuwd hoe dit verder gaat….

 

Dit is de officiële verklaring van FIM-president Jorge Viergas:

 

Since the beginning of the year, the FIM has been openly talking with the KTM Group and the party responsible for the existing “Extreme Enduro Series” in order to find a solution for the improvement of the Enduro discipline. We have offered to bring some of those races along with our World Enduro Championship, but after a lot of efforts and meetings, it has not been possible to reach an agreement.

 

The FIM will not be flexible in environmental rules, safety conditions, protection of our riders and controlling the sport.

 

Therefore, even we are still totally open to a fair agreement for the future, the FIM in accordance with the affiliated national federations from Spain, France, Italy, Germany, Austria, Romania, England (means Great Britain – Ed) and Portugal, have today agreed on the following:

 

From 2020, no IMN (official FIM event number) will be attributed to any event taking part in any series competing with the World Enduro Championship;

Therefore, the insurance program that goes automatically with FIM Licences will not be valid in the above mentioned events;

To launch as soon as possible two different tenders for 2021: one for the promotion of the Enduro World Championship and another for a new Extreme Enduro World Cup. By disclosing this, our objective is really to bring the Enduro family together and we hope everybody will go in the same direction.

Jorge Viegas, FIM President

De grote hitte maakte het crossen flink zwaar in Palembang. In de MX2 won Jorge Prado de eerste manche van start tot finish. Maar in de tweede had hij het lastig. Toch lukte het hem om van de vijfde naar de tweede plaats op te klimmen na eerst plaatsen te hebben moeten prijsgeven. Thomas Kjer Olsen pakte nu de winst, maar Prado won weer de GP. Calvin Vlaanderen was er gelukkig weer bij na zijn blessure. Hij werd prima vierde in de eerste manche en 13de in de tweede, na een slechte start. Bas Vaessen deed het weer goed. Hoewel zijn starts slecht waren, reed hij naar een 7de en 11de plaats.

In de MXGP was naast Herlings ook Cairoli afwezig, wegens een geblesseerde schouder. Het lijkt erop dat hij dit seizoen niet meer terugkomt. Glenn Coldenhoff (foto) deed het uitstekend in Indonesië. Inde kwalificatierace werd hij al derde, en in de manches op zondag vijfde en derde. Tim Gajser en Romain Febvre (voor het eerst sinds Zweden 2017) wonnen de manches, en de Sloveen pakte ook de GP winst, waarmee hij zijn voorsprong in het WK uitbouwt naar maar liefst 130 punten. Brian Bogers reed in de hitte naar een 12de en 8ste plek. Jordi van Nobelen reed ook mee in Palembang, en reed zichzelf twee keer in de punten: 17de en 18de.

Zie hier de highlights: https://youtu.be/NgtAyeEn9Mk

Hier twee filmpjes van de zeer extreme Hixpania hard-enduro race (twee weken geleden).

Dit is de samenvatting: https://www.redbull.com/int-en/recap-videos/AP-1ZTMAGS5S1W11  

En in dit filmpje rijd je mee met Manuel Lettenbichler. Het lijkt op deze manier niet zo heel moeilijk, maar het terrein is ongelofelijk zwaar en het is dus heel knap wat Lettie hier doet. Hij werd vijfde in de einduitslag. https://youtu.be/

Als je zoveel techniek hebt als Billy Bolt (en consorten) dan is toch geen hindernis te moeilijk:

https://www.instagram.com/p/BxIUleRgx0r/?utm_source=ig_embed&utm_campaign=embed_video_watch_again

Ryan Sipes is een ex-profcrosser uit de VS, die nog steeds heel graag op motoren racet. Vorig jaar deed hij nog mee in het ludieke veteranenteam voor Costa Rica in de Motocross of Nations, met onder andere Travis Pastrana. Vroeger won hij supercrossen in Amerika en na zijn crosscarrière won hij ook nog eens een zesdaagse (Slowakije 2015). En dit jaar heeft hij bedacht om alles te gaan racen. Nou ja, bijna alles dan. En op noppen natuurlijk. In de Daytona Bike Week deed hij al mee in zowel de supercross als cross-country-enduro als de flattrackrace. En daarbij haalde hij prima resultaten, tussen profs die zich helemaal op die disciplines toeleggen. Vorige maand deed hij mee in de Erzberg-rodeo, en zo heeft hij nog een heel programma met allerlei verschillende soorten races.

Een echte noppenheld, die Sipes!

Zie hier een docu van een ruim een kwartier: https://www.youtube.com/watch?v=mTOgvh2wYX0

Pagina 1 van 114