De KNMV heeft alle motorsportevenementen die voor 1 april in Nederland op de kalender stonden, afgelast. Dat heeft de vereniging bekendgemaakt. De beslissing is genomen in samenspraak met de MON: ook zij laten al hun wedstrijden tot en met 31 maart vervallen.

 Hoewel de KNMV snapt dat de keuze verstrekkende gevolgen heeft voor organiserende verenigingen, rijders, fans en sponsoren is de keuze in lijn met de maatregelen omtrent het coronavirus die voor het gehele land gelden. Daarom ziet de KNMV het als de enige optie. 'De adviezen van het RIVM en de maatregelen van het kabinet zijn bedoeld om de gevolgen van de virusuitbraak in te perken. De KNMV ondersteunt deze doelstelling van harte', aldus de KNMV en MON in een gezamenlijk statement.

Twin Air, het productiebedrijf dat gespecialiseerd is in het maken van schuim luchtfilters, is op zoek naar een nieuwe collega voor de functie van Productiemedewerker. Ben jij gedreven, sociaal, enthousiast, een aanpakker en heb je affiniteit met de motorsport branche? Reageer dan op onderstaande vacature:

---

Vacature
Productiemederkwer (37,5 uur/week)

Twin Air is een productiebedrijf, gespecialiseerd in het maken van schuim luchtfilters. Twin Air richt zich voornamelijk op de off-road branche en is wereldwijd marktleider op het gebied van lucht filtratie voor off-road motoren. Tevens worden de schuim luchtfilters ontwikkeld, geproduceerd en wereldwijd verhandeld in aanverwante markten.

Twin Air heeft een informele cultuur, en is op zoek naar een nieuwe collega in de functie van:
Productiemedewerker M/V
37,5 uur per week van 07:00 uur tot 15:15 uur.

Twin Air werkt met een klein team, biedt afwisselend werk en goede arbeidsvoorwaarden.

Heb je interesse?
Stuur dan je motivatie en CV naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Wil je eerst meer informatie? Bel dan naar PDC, bereikbaar via 085 - 4444 330.
Acquisitie op deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

EnduroCats bestaat alweer vijf jaar, reden voor een feestje dus! Daarom wordt op zaterdag 18 april een speciale allroad- en offroaddag georganiseerd. Tijdens dit evenement, dat start bij Gebben Motoren in Rogat, zijn er ritten voor diverse niveau’s, is er ook voor niet-rijders de gelegenheid alles te weten te komen over de ritten en wordt de dag afgesloten met een Foodtruck maaltijd.

EnduroCats is een support groep die vrouwen aanmoedigt zich verder te ontwikkelen in het offroad en enduro-rijden. Zo worden er trainingen en ritten georganiseerd, ondersteunen ze vrouwelijke offroadrijders, zijn ze in gesprek met clubs en motororganisaties en is het dé plek om andere gelijkgestemden te ontmoeten.

Het programma op 18 april ziet er als volgt uit:
08:30 binnenloop koffie,thee en een koffiekoek
08:30 aanmelden inschrijvers
09:15  Sluiting aanmelden
09:30 Briefing + start routes
16:00 einde rit
16:00 –17:00 MEET & GREET rijders en niet rijders
17:00 – 18:30 Foodtruck maaltijd + gezellig nababbelen

Deelname is met eigen motor en – afhankelijk van de gekozen route – zijn noppen- of allroadbanden verplicht. Wie mee wil doen aan een allroad-route moet haar motor minimaal op Heidenau K60/Mitas E-07 hebben staan. In totaal zijn er vier verschillende routes:

Route 1. Allroad Medium
Allroad (geschikt voor rijders met enige ervaring tot veel ervaring) – tempo langzamer
Route 2. Allroad Snel
Allroad (geschikt voor rijders met ervaring tot veel ervaring) – tempo sneller
Route 3. Offroad/Enduro Medium
Offroad (geschikt voor rijders met enige ervaring tot veel ervaring)
Route 4. Offroad/Enduro Snel
Offroad (geschikt voor rijders met ervaring tot zeer veel ervaring bijv. OTR’s)

Kosten
– Deelname: € 22,50 (incl. rit, gids, avondeten)
– Meet & greet met alle rijdsters: gratis toegankelijk vanaf 16:00 tot 18:30 uur
– Gasten die aansluitend van de meet & greet willen mee eten: € 22,50

Voorinschrijving is verplicht en direct via deze link, of per e-mail aan  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
De inschrijving sluit op 16 april. Kijk voor meer informatie op www.endurocats.nl

In de nieuwste Noppennieuws kun je een uitgebreid interview lezen met Manuel Lettenbichler die voor duizenden uitzinnige endurofans de loodzware GetzenRodeo bij Zschopau won. Daarmee stelde de 21-jarige zijn eerste WESS-wereldtitel veilig.

De WESS is een mede door KTM zelf geïnitieerd initiatief om de enduro bij een groter publiek onder de aandacht te krijgen. Onder de naam World Enduro Super series zijn met hup van KTM en Red Bull acht bijzondere wedstrijden onder één paraplu gebracht; ook de Nederlandse strandcross in Scheveningen hoorde hier in 2018 bij. Door veel media-aandacht en tv-uitzendingen heeft het WESS het klassieke WK enduro van de FIM naar de achtergrond geduwd. Niet in de laatste plaats omdat KTM en Husqvarna (en waarschijnlijk dus ook GasGas in de toekomst) geen fabrieksrijders meer in het klassieke WK laten starten. Hoe ziet Manuel Lettenbichler dat? “Mede door de steun van KTM en Red Bull heeft de WESS grote stappen kunnen zetten, ik merk dat aan alle publiciteit rond mijn titel. Met name Red Bull doet erg veel voor onze sport. Afgelopen zomer hebben ze van mij een mooie promo-video opgenomen, hier vlakbij in een grote houtzagerij. (zie hierboven). Als je dan ziet hoe ze uitpakken: er kwam een tienkoppige filmcrew en we zijn vijf dagen bezig geweest voor een filmpje van drie-en-een-halve minuut! Dan merk je pas hoe professioneel Red Bull daarmee bezig is. Echt heel bijzonder!"

Lees het hele interview met Lettenbichler in Noppennieuws! Nog geen abonnee? Klik hier.

 

Techno Motor Veghel is aangesteld als nieuwe distributeur van de populaire ProGrip handvatten en crossbrillen voor de Benelux en Duitsland. De handvatten zijn in liefst 12 verschillende uitvoeringen en 145 combinaties verkrijgbaar, waaronder de nieuwe lock grips. 

De Progrip brillen zijn inmiddels al jarenlang een begrip in de MX en gekend om hun comfort en prijs kwaliteitsverhouding. Nieuw zijn de XXL racerpacks. Het extra brede roll-off systeem garandeert een optimaal zicht onder alle omstandigheden. De Progrip producten zijn vanaf half december verkrijgbaar bij de beter gesorteerde MX dealers. Kijk voor het complete leveringsprogramma op www.tmv.nl

Glenn Coldenhoff wordt de kopman van het nieuwe GasGas fabrieksteam in de MXGP. Dit team wordt gerund door Standing Construct, het huidige Belgische team van Coldenhoff. Ivo Monticelli wordt de tweede man in het nieuwe GasGas Factoryteam.

Afgezien van de rode kleur plastic en de naam op zijn cross-shirt veranderd er voor Glenn Coldenhoff eigenlijk niet zoveel. Enkele maanden geleden nam KTM een 60% aandeel in de noodlijdende Spaanse motorfabriek, die vooral groot is in de trial en de enduro. Maar KTM laat er geen gras over groeien en wil van GasGas zo snel mogelijk het derde merk onder hun paraplu maken, naast KTM en Husqvarna. Qua techniek halen ze nu dezelfde truc uit als enkele jaren geleden met Husqvarna: de basis komt van KTM. De techniek is dus bekend, zodat het voor Glenn minder een sprong in het diepe is als wellicht gedacht.

Glenn Coldenhoff: “Toen mijn teammanager Tim Mathys belde met de mogelijkheid om als team voortaan als GasGas fabrieksteam door het leven te gaan, was ik vereerd. Ik denk dat we samen afgelopen jaar erg goed ons best hebben gedaan, de derde plaats in de WK-eindstand van de MXGP is alleen bereikt met veel inzet en keihard werken van het hele team. Dit is echt een grote stap voor Standing Construct, nu hebben we volledige fabriekssteun en ik kijk extra uit naar volgend seizoen om dit nieuwe merk te vertegenwoordigen.”
Teameigenaar Tim Mathys is ook erg blij met de door KTM geboden mogelijkheid: “2019 was ons beste jaar ooit, Glenn en Ivo haalden beiden de hoogste klassering ooit in hun loopbaan en wij waren als team in staat hen de mogelijkheden te bieden om tot die goede prestaties te komen. We zijn vol vertrouwen in de toekomst en beginnen aan een nieuw hoofdstuk als GasGas Factoryteam. Ik wil het GasGas racemanagement binnen Pierer Mobility AG (waar dus ook KTM en Husqvarna onder vallen, red) bedanken voor deze geboden mogelijkheid. Onze kleur zal veranderen, maar onze ambitie niet, we willen weer vooraan meedoen in de MXGP!”

Naast het Standing Construct MXGP-team zal ook Laia Sanz komende Dakar uitkomen voor GasGas, op een rode KTM 450 RallyReplica, terwijl Taddy Blazusiak met een GasGas uit zal gaan komen in de extreme-enduro’s.

Een flink aantal tankstations waar tot op heden 102 octaan – oftewel Competition102 – getankt kon worden, zitten vanaf 1 oktober zonder.  De reden hiervoor is dat aanbieders van brandstof vanaf dan verplicht zijn E10 biobrandstof op de pomp te hebben. Onder meer Esso, Texaco en Firezone hebben aangegeven te stoppen met 102 octaan.

Vanwege de beperkte opslagruimte bij tankstations, kiezen de meesten ervoor 102 octaan te vervangen door de wettelijk verplichte E10. Vervelend nieuws voor bijvoorbeeld mensen die op de crossbaan of het circuit graag rijden met de brandstof met het hoger octaangehalte. Zoals het er nu naar uitziet, blijft alleen de keten TanQyou 102 octaan voeren onder de naam Euro 102 Racing Power. De locaties van TanQyou waar 102 getankt kan worden zijn:

 • TanQyou Franeker (De Wieken 2)
 • TanQyou Sint Annaparochie (Stadhoudersweg 30)
 • TanQyou Leeuwarden (Nijlânsdyk 4)
 • TanQyou Hommerts (Jeltewei 1)
 • TanQyou Grijpskerk (lageweg 8)
 • TanQyou Schoonebeek (Europaweg 153)
 • TanQyou Ommen (Brink 58)
 • TanQyou Dalfsen (Vossersteeg 99)
 • TanQyou Putten (Stationsstraat 44)
 • TanQyou Bergen op Zoom (Gagelboslaan 161)
 • TanQyou Heerlen (Voskuilenweg 125
 • TanQyou Landgraaf (Brunsummerweg 136)

Overigens moeten bezitters van oudere motoren met carburateurs oppassen met de verplichtgestelde E10-benzine. De bio-ethanol in deze brandstof lost namelijk de weekmakers in bijvoorbeeld keerringen en slangen op. Het gevolg is dat het materiaal poreus wordt. Dat is de reden waarom er tot nu toe met een percentage tot 5% ethanol relatief weinig alcohol met benzine werd vermengd. De vuistregel daarbij is: des te hoger het aandeel alcohol, des te minder is de benzine geschikt voor ongemodificeerde en niet op het gebruik van ethanol ontwikkelde voertuigen.

In het blok zouden alle onbeschermde aluminium onderdelen, die met E10 benzine in contact komen, en brandstofgeleidende onderdelen als slangen, pompen, keerringen en inlaatkleppen uiteindelijk kunnen beschadigen. Bio-ethanol heeft een corroderende werking en daarom krijgen in het merendeel van nieuwe voertuigen de brandstofgeleidende onderdelen een Teflon coating.

Nieuwere motoren

Maar ook bezitters van nieuwere motoren moeten oppassen. Ethanol is namelijk hygroscopisch, wat betekent dat het water aantrekt. Eenmaal verzadigd, dan zal de ethanol zich van de benzine scheiden en onderin de tank verzamelen. Dat kan tot gevolg hebben dat de hele motor vastloopt. De schade ontstaat doordat pure ethanol veel heter ontbrandt, hogere toeren wil draaien en geen smering meer heeft. 

Bovenstaande zal overigens bij regelmatig rijden niet snel voorkomen. Staat de motor langere tijd stil, bijvoorbeeld voor de winter, dan is het wel raadzaam de machine met een volle tank weg te zetten. Kleine tip daarbij: tank bij een drukbezocht tankstation. Ethanol is namelijk gevoelig voor veroudering.

Hieronder een lijst met motoren die geschikt zijn voor E10-benzine:

Na lang wikken en wegen heeft de eigenaresse van deze twin shock classic bike (ex Noppennieuws-medewerkster Ellen) besloten haar magnifieke trialmotor te koop aan te bieden. De machine is totaal gereviseerd. Zo is het chassis opgebouwd bij Yamaha-kenners van Snezzy Trialsport.

Wat is er allemaal nieuw: zwarte velgen, Michelin banden, Renthal aluminium stuur, remvoering, wiellagers, schokdempers, aluminium classic spatborden en spuitwerk in klassieke stijl. Ook het motorblok is geheel vernieuwd. De motor is na aankoop nooit gebruikt, niet in competitie en zelfs niet voor trainingen . Vraagprijs : € 3750,- Interesse? Stuur een e-mail naar  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of neem contact op met +31(0)654730716 (Whatsapp)

 

De NOS zendt naast de MXGP-wedstrijd ook de MX2-races van komend weekend (op zondag 14 juli) live uit via haar website. De MX2 start om 07.00 uur, een uur later is de eerste race van de MXGP te zien.

Race 2 van de MX2 zal vervolgens vanaf 10.00 uur te zien zijn en om 11.00 uur de tweede race van de MXGP. Net als vorig jaar is de rode baan in Semarang het strijdveld van de tweede race in Azië. Vorig jaar was de cross goed voor een hoop spektakel. Naast de uitzendingen bij de NOS is de race natuurlijk ook te volgen via MXGP-TV.com. Via deze site een losse wedstrijd kopen kost € 9,99.

Kun je niet wachten? Bekijk hieronder de hoogtepunten van de race in 2018


Pagina 1 van 6