Tijdens de KTM Adventure Rally in Bosnië hebben de Oostenrijkers het doek getrokken van deze nieuwe 790 Adventure R Rally. Een limited edition van de afgelopen jaar gepresenteerde Adventure R, die er in een beperkte oplage van slechts 500 stuks gaat komen.

In tegenstelling tot het reguliere model is de Rally uitgerust met WP XPLOR Pro 7548-voorvork en WP XPLOR PRO 6746-schokdemper. Beide komen uit dezelfde fabriek als de Factory Racing-uitrusting van WP en hebben in vergelijking met de standaardvering een 30 mm langere veerweg (270 mm). De WP XPLOR PRO 7548-voorvork maakt gebruik van de exclusieve Cone Valve-technologie, waarmee het merk al enige jaren actief is in de MXGP. Hierdoor is het mogelijk om dempingsniveaus te realiseren, die normaal alleen mogelijk zijn door de shims aan te passen. De volledig instelbare WP XPLOR PRO 6746-schokdemper biedt door zijn moderne, wrijvingsarme onderdelen een forse verbetering in de dempingsprestaties en vermindert zo de fysieke belasting op de rijder. Verder maken de veerelementen gebruik van een progressief dempingssysteem (PDS) en zijn ze uiteraard volledig – en eenvoudig – instelbaar.

Naast de high-end veercomponenten is ook de zithoogte van de Adventure 790 R Rally, die uiteraard in een uniek, opvallend decor is gehuld, verhoogd naar 910 mm. Standaard wordt de motor geleverd met een Akrapovic-uitlaat, koolstofvezel tankbescherming en up-en-down quickshifter. Bovendien is de Rally voorzien van smallere velgen met binnenbanden voor de zwaardere offroad-omstandigheden en zit er een hoog racezadel op om de ergonomie te verbeteren.

Wanneer de nieuwe Adventure R Rally beschikbaar wordt en wat 'ie gaat kosten, is helaas nog niet bekend. Info: www.ktm.nl

 

 

Onze testrijder Toine van Dijk was in Spanje om de nieuwe 2020-modellen van KTM te testen. Je leest er alles over in Noppennieuws 4 die vanaf 26 juli in de winkel ligt!

De KTM SX-line-up voor modeljaar 2020 staat binnenkort al bij de dealers. Na de introductie van de nieuwe KTM SX-generatie van vorig jaar hebben de 2-takt KTM 125 SX, KTM 150 SX en KTM 250 SX en de 4-takt KTM 250 SX-F, KTM 350 SX-F en KTM 450 SX-F voor modeljaar 2020 verdere updates aan de motor gekregen, om zo de prestaties nog verder te verbeteren en om te garanderen dat ze zo competitief en wedstrijdklaar blijven als altijd. Deze verbeteringen, ontwikkeld in samenwerking met KTM-testrijders uit Europa en de VS en Factory-racers van over de hele wereld, vormen een aanvulling op de kwalitatief hoogstaande productieonderdelen die al in de KTM SX-serie te vinden zijn.

Dankzij de frisse graphics en kleuren is het uiterlijk klaar voor het nieuwe seizoen, terwijl deze line-up ook standaard is uitgerust met een E-starter en een keuzeschakelaar met geïntegreerde traction control en launch control voor de 4-taktmotoren, evenals premium remmen van Brembo en No-Dirt-voetsteunen. Verder is modeljaar 2020 voorzien van hoogwaardige uitlaatsystemen, kunststof elementen en zadels, en een opnieuw ontworpen WP XACT-ophanging met bewezen AER-technologie, voor verbeterde rijeigenschappen.

De sportminicycle-serie van KTM is ontworpen door dezelfde technici die verantwoordelijk zijn voor de motoren van racers als Jeffrey Herlings, Antonio Cairoli en Cooper Webb en blijven toonaangevend op het gebied van vanuit de fabriek geleverde prestaties voor jonge rijders. Voor modeljaar 2020 hebben de KTM 50 SX, KTM 65 SX en KTM 85 SX een nieuw uiterlijk gekregen en zijn ook deze voorzien van een WP XACT-ophanging, voor nauwkeurige besturing en stabiliteit in de zwaarste motorcrossomstandigheden.

Alle juniormodellen zijn uitgerust met premium onderdelen, zoals de hoogwaardige Formula-remmen, een hoogsterkte frame van staal, ergonomisch ontworpen bodywork en een zeer krachtige motor. De KTM 65 SX heeft in modeljaar 2020 een aangepaste ontstekingscurve gekregen voor verbeterde prestaties en de carburateur is geoptimaliseerd voor een betere vermogensafgifte. Zijn grotere broer, de KTM 85 SX, heeft een nieuwe bevestiging voor de aandrijfas, om zo de fixering van het tandwiel veiliger te maken. Ook is de KTM 85 SX voorzien van een opnieuw ontworpen geluidsdemper met verbeterde demperwol, wat gewicht bespaart.

Er wordt met de KTM SX-E 5 tevens een interessante nieuwe optie voor jonge rijders toegevoegd aan het aanbod sportminicycles. De KTM SX-E 5 is gebaseerd op het hoogwaardige frame van de KTM 50 SX, maar wordt aangedreven door een elektrische motor. Daardoor is de KTM SX-E 5 eenvoudig te hanteren, heeft deze motor een lage uitstoot en geluidsproductie, en vereist deze minimaal onderhoud. Rijders kunnen dus op meer plekken rijden, zonder in te leveren op gebruiksgemak. De hoogte van deze nieuwe motor in de line-up van KTM is compleet instelbaar, wat de motor geschikt maakt voor rijders van vier tot tien jaar oud. De KTM SX-E 5 wordt deze zomer geïntroduceerd.

“Om consistent te presteren op ieder raceniveau, is het belangrijk om te blijven ontwikkelen. Het werk houdt nooit op, of dat nu in Mattighofen is of bij onze technici in de VS. Het SX-aanbod van KTM voor modeljaar 2020 heeft enkele updates gekregen om de baanbrekende nieuwe generatie van vorig jaar verder te verbeteren. We zien al dat onze constante ontwikkeling zijn vruchten afwerpt: onze sporters in zowel Supercross als Motocross hebben dit seizoen geweldige resultaten behaald. De sportminicycle-modellen van KTM worden ontwikkeld door hetzelfde R&D-team als hun grotere broers en blijven door hun verbeteringen voor modeljaar 2020 hoog in de juniorcompetities te vinden. Bovendien zijn we enthousiast over de langverwachte introductie van de volledig nieuwe elektrische KTM SX-E 5-motorfiets, die deze zomer beschikbaar komt,” vertelt Senior Product Manager Offroad Joachim Sauer.

Als u uw nieuwe KTM SX of KTM-sportminicycle nog extremer wil maken met persoonlijke aanpassingen aan het uiterlijk of met prestatie-upgrades, vindt u alles wat u zoekt in het KTM PowerParts-assortiment. Deze premium onderdelen zijn ontwikkeld door de technici in Mattighofen, Oostenrijk, en brengen iedere KTM SX tot nieuwe hoogten.

Bovendien kunnen volwassen en jonge rijders altijd READY TO RACE blijven met de KTM PowerWear-collectie. De KTM PowerWear-collectie omvat hoogwaardige motorkleding, premium bescherming en casual kleding, ontwikkeld in samenwerking met geselecteerde partners, zodat KTM-fans zich met hun uitrusting tijdens iedere rit kunnen onderscheiden.

De drie uur tijdstraf die Kevin Benavides kreeg opgelegd na de 7e etappe van de Dakar 2019 blijkt niet terecht. In een hoger beroep tegen de straf is naar bovengekomen dat de organisatie de regel – die Benavides overtreden zou hebben – na de etappe heeft aangepast.

Door het terugdraaien van de tijdstraf eindigt de Monster Energy Honda-coureur nu op een vijfde plaats in het algemeen klassement.

Spiekbriefje
Benavides werd tijdens de Dakar betrapt op het gebruik van een spiekbriefje. Een duidelijke overtreding van de regels, aldus de organisatie. Dit blijkt toch anders in elkaar te steken. Zo is nu bekend geworden dat de regel, die Benavides overtreden zou hebben, op 8 januari 2019 om 18.30 uur werd vervangen door de organisatie. Vervolgens is op 15 januari om 15.30 uur een extra paragraaf toegevoegd waarin stond dat het verboden is extra notities op de motor, de uitrusting, het lichaam van de coureur of enige andere plek te plaatsen.

Op dat moment had de organisatie de straf echter al uitgedeeld. Benavides stond op dat moment 21 minuten achter klassementsleider Toby Price.

 

In de nieuwe video van Twin Air krijgen we een uniek kijkje in de motor van Ken Roczen. De computeranimatie zet producten, die doorgaans niet te zien zijn, in de spotlight. Duurt een minuutje, maar is het kijken meer dan waard!

Zoals het er nu naar uit ziet moet  Jeffrey Herlings zijn voet zeker zes weken absolute rust gunnen. Dat heeft KTM bekendgemaakt. De wereldkampioen MXGP brak zijn rechter voet vrijdag tijdens een training in Spanje. "Ik landde vreemd na een sprong en reed daardoor te dicht langs de rand van het circuit. Mijn voet kwam klem te zitten tussen de motor en de modder", legt Herlings uit.

"Toen ik zag dat mijn voet begon op te zwellen, wist meteen dat het fout zat en geopereerd moest worden. Dit is natuurlijk niet de beste manier om 2019 te beginnen, maar de voorbereidingen tot dan toe waren goed. Ik zal nu hard moeten werden om terug op dat niveau te komen. Het goede nieuws is dat dokter Claes en zijn team tevreden zijn met hoe de operatie verlopen is. Ik heb nu geen pijn en ook de zwelling is verdwenen. Over zes weken weten we meer. Ik wil iedereen bedanken voor de vele steunberichten. We komen sterk terug!"

Door zijn blessure moet Herlings de race op Hawkstone Park International, laten schieten. Ook de seizoensstart van de MXGP in Argentinië op 3 maart zal waarschijnlijk aan hem voorbij gaan, aldus KTM. Na alle feestelijkheden en genieten van de eerste MXGP-wereldtitel wordt het weer ‘business as usual’ voor Jeffrey Herlings. En daar horen helaas ook blessures bij. KTM heeft namelijk zojuist bevestigd dat Jeffrey Herlings gisteren in Albaida in Spanje een breuk in zijn voet heeft opgelopen en gisteravond al geopereerd is!

Nadere gegevens ontbreken nog, maar het zou alleen om de voet of middenvoetsbeentjes gaan. KTM bevestigt alleen dat er geen grote schade aan de enkel is; binnen twee dagen komen ze met een persbericht over de ingeschatte duur van Herlings' herstel. De drie wedstrijden die Herlings de komende weken zou rijden als voorbereiding zal hij wel (moeten) laten schieten, maar laten we hopen dat hij voor de eerste MXGP over 5 weken op 3 maart in het Argentijnse Neuquen weer voldoende hersteld is. Het ziet er echter naar uit dat hij net als in 2017 niet fit aan het seizoen kan beginnen vanwege een botbreuk pal voor de start van het seizoen.

De tweede GP is dit jaar op 24 maart in Engeland en een week later komt de MXGP al naar Nederland, naar Valkenswaard.

Jeffrey Herlings is tijdens het Motorsportgala in Doetinchem benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. “Ik werd geen Sportman van het Jaar, maar dit is zeker net zo mooi”, aldus de Brabander na afloop. De wereldkampioen MGXP kreeg de onderscheiding als waardering voor zijn sportieve prestaties.

Bruno Bruins, minister van Sport: “Je bent een groot kampioen en je inspireert andere sporters. Je laat zien dat je als topsporter keihard je best moet doen. Onze koning kon in Assen, toen je wereldkampioen werd, niet komen. Maar hij is op de hoogte van je prestaties. Daarom deze Koninklijke onderscheiding.”

Naast zijn koninklijke onderscheiding mocht Herlings voor de derde keer de Hans de Beaufortbeker, de hoogste onderscheiding binnen de Nederlandse motorsport, in ontvangst nemen. “Wat was dit voor een avond… Grandioos. Om deze eer te krijgen, is echt heel speciaal”, aldus Herlings. “Ik was helemaal niet voorbereid en wist nergens iets vanaf. Dit is één van de mooiste dingen die mij ooit gebeurd is. Ik heb een grote mond, maar een klein hartje. Ik ben sprakeloos, maar stap met een grote glimlach straks naar buiten.”

In een hoger beroep zaak zijn drie offroad-rijders door het gerechtshof in Leeuwarden vrijgesproken, die eerder door een lagere rechter schuldig werden bevonden voor het vernielen van natuur. De mannen reden met hun motor in het Holtingerveld bij Havelte, toen ze op heterdaad werden betrapt.

In hoger beroep heeft de rechter echter een streep gezet door de vanzelfsprekendheid waarmee motorrijders die in de natuur rijden, worden bestraft. Volgens de hogere rechter kan uit het simpele feit dat ze door een natuurgebied reden niet worden opgemaakt dat ze de flora en fauna ook daadwerkelijk hebben vernield of verstoord. Daarom zijn de mannen hiervan in hoger beroep vrijgesproken.

Met deze vrijspraak is meteen jurisprudentie ontstaan: rechters zullen in de toekomst rekening houden met deze eerder gedane rechterlijke uitspraken, waardoor offroad-rijden in de natuur – mits niet nadrukkelijk verboden via een verkeersbord - dus alleen strafbaar is als ook daadwerkelijk wordt aangetoond dat er flora en of fauna is vernield of verstoord. Volgens de oude Flora- en Faunawet was de aanwezigheid van motoren in de natuur eigenlijk al voldoende voor een veroordeling. De huidige Wet Natuurbescherming stelt echter meer eisen op dat vlak.

Advocaat Johan van Groningen, die ook deze drie offroad-rijders bijstond in hoger beroep: “Voor elk zogeheten Natura 2000-gebied is beschreven welke specifieke dieren- en plantensoorten beschermd moeten worden. Voor het Holtingerveld, waar mijn cliënten staande zijn gehouden, zijn dat de kamsalamander en witsnuit-libelle. Daar moest dus wel worden bewezen dat mijn cliënten juist deze soorten iets hebben aangedaan.” Zolang de specifieke soorten van een bepaald gebied met rust worden gelaten, is er niets aan de hand, want dat is ene gevolg van deze uitspraak, zo stelt de advocaat.

Natuurmonumenten – beheerder van vele natuurterreinen, waaronder het Holtingerveld – is niet blij met deze uitspraak. Alje Zandt: “Motoren zijn ongewenst in natuurgebieden, dat vinden wij als natuurbeheerders, maar dat vinden ook onze bezoekers. Het was al lastig om offroad-rijders op heterdaad te betrappen, maar door deze uitspraak wordt het ook nog eens erg moeilijk een zaak juridisch rond te krijgen. Als uit de rechtspraak blijkt dat iets niet strafbaar is, dan kunnen onze opsporingsambtenaren immers niets doen. Bovendien vindt de rechter dat de gemeente Westerveld de verkeerde borden heeft geplaatst om gemotoriseerd verkeer te weren. Die hebben volgens de rechter geen rechtskracht, omdat ze verwijzen naar de Algemeen Plaatselijke Verordening. Ze hadden moeten kiezen voor het verkeersbord C1 van de Wegenverkeerswet, dat staat voor ‘Verboden in te rijden voor alle verkeer’. Wij hadden in het hele gebied met zijn vele verschillende grondeigenaren gekozen voor een eenduidige eigen bebording, maar de rechter denkt daar anders over. We zullen dus moeten overwegen andere borden te gaan gebruiken.”

 

 

Komend weekend (24 november) is het zover, dan opent de F&H Racing Shop voor het eerst de deuren. Uiteraard met een feestje. Zo is er een meet & greet met de GP rijders van het F&H Racing team, kun je een uniek kijkje achter de schermen krijgen bij het team en wordt het F&H Rider Support Programma gelanceerd.

Iedereen die zich daar tijdens de opening van de shop voor inschrijft maakt kans op een seizoen lang gratis rijden op een nieuwe F&H Racing Shop Kawasaki. Maar er zijn meer prijzen. Zo kun je bij de loterij onder meer een VIP arrangement voor de MXGP Valkenswaard of een privéles van Marc de Reuver winnen.

In de nieuwe F&H Racing Shop vind je naast alle Kawasaki modellen ook een groot aanbod van merken als Motul, Twin Air, Pirelli, Renthal, Haan Wheels, Boyesen, Pro-Carbon, GET, Pro Pegs, Moto-Master, Alpinestars, Arai, Leatt en Scott. De opening van de shop 

De opening duurt van 10:00 tot 18:00 uur. F&H Racing Shop is gevestigd aan de Westbaan 301, 2841MC in Moordrecht.

Pagina 1 van 5