Archief

Na de loeispannende finale van de Texaanse wedstrijd in het Amerikaans supercross-kampioenschap, waarin Cooper Webb op wonderbaarlijke wijze toch nog won van Ken Roczen, is er een filmpje gemaakt met de vijf spannendste eindstrijden uit de geschiedenis van de supercross. Leuk om te zien, met verschillende oude crosstoppers. Maar het kunststukje van Webb blijkt toch wel het meest spectaculair!  

https://www.youtube.com/watch?v=

Voorop  de nieuwste Noppennieuws die nu in de winkel ligt, staat ‘Redmoto Honda Enduro: Made in Italy’. Dat verwijst naar een artikel over de omgebouwde Honda-enduromotoren van Redmoto. In de ‘spetters’ (de korte nieuwsberichten) in hetzelfde tijdschrift lees je nieuws over drie kleine Italiaanse motormerken: Vent, Villa en TM. Deze zijn echt ‘made in Italy’ (of eigenlijk ‘prodotto in Italia’). En behalve deze merken zijn er in Italië nog een stel fabrikanten die prachtige noppenmotoren bouwen. En er zijn er in het verleden nog veel meer geweest. Het lijkt soms wel alsof elk Italiaans stadje zijn eigen motormerk had. 

We dachten dat het leuk zou zijn om eens wat van die exotische motormerken van vroeger en nu onder uw aandacht te brengen. En om onszelf wat orde op te leggen doen we dat in alfabetische orde. Niet alleen maar Italiaans, want dan krijgen we het alfabet niet vol, maar wel voornamelijk Italiaans.

En vandaag is het tijd voor de B. Beta en Benelli laten we links liggen, om in te zoomen op Bimota. Dit merk uit Rimini is bekend van exclusieve, dure en snelle asfaltracers. Maar in 2012 werd er ook een enduro gepresenteerd: de BBX250/300. Mooi ding, grotendeels gemaakt in Spanje door Jotagas. De viertaktversies zouden een jaar later volgen, werd beloofd. Dat kwam er echter niet van, voor zover we weten, want Bimota maakte weer zijn zoveelste financiële crisis door. Het bleef bij twee exemplaren. Wel verscheen er in 2013 nog een DBX: een offroad met een Ducati-blok. Ook mooi, maar ook geen succes. 

Hoe het nu met Bimota is, weten we niet. Maar wie op de voormalige officiële website probeert te komen, komt nu bij een Chinese site over ‘Domestic Underwear Commitment’ uit….

Bij de derde ronde voor het WK indoortrial in Bilbao was het weer ouderwets Toni Bou die de overwinning pakte op zijn Montesa-Honda viertaktploffer. Nadat hij in de vorige wedstrijd door een rugblessure Adam Raga moest laten voorgaan, was hij nu nog steeds niet helemaal de oude, maar was hij genoeg hersteld om zijn tweede overwinning dit seizoen te grijpen. Maar dat was maar op het nippertje, want Raga deed het weer erg goed op de TRS en hield tot in de laatste nonstop van de 1 tegen 1-finale. Uitiendelijk won Bou met twee strafpuntjes minder. De Fransman Benoit Bincaz werd derde. 
Hiermee staat Bou weer aan kop in het klassement, 5 punten voor Raga en 25 voor Jaime Busto.
Zie hier de bewegende beelden: https://www.youtube.com/watch?v=6pdNKmaOWYE

De eerste grote internationale motocross in West-Europa is de laatste jaren steeds de wedstrijd op de prachtbaan in het Engelse Hawkstone Park. Afgelopen zondag was het weer zover. En de Engelsen konden opgetogen zijn, want Max Anstie (foto) won de MX1 op zijn Standing Construct KTM (1/1), voor Max Nagl (2/3) en Ivo Monticelli (5/2). Onze eigen Lars ven Berkel werd 12de. De MX2 werd door het Belgische talent Jago Geerts gewonnen, voor Adam Sterry en Mikkel Haarup. De Nederlanders deden het lang niet slecht met Bas Vaessen op de vierde plaats, Roan van de Moosdijk 8ste en Davy Pootjes 9de , terwijl Lars Griekspoor helaas buiten de punten bleef.
In de 125cc was er groot succes voor Kay de Wolf, want hij bekroonde zijn internationale debuut in deze klasse met een prachtige dubbelwinst, voor Joel Rizzi en Bobby Bruce. Jens Walvoort werd prima vierde, Ryan de Beer zesde, Rob van de Veerdonk negende en Davey Nieuwenhuizen 15de.
Ivo Monticelli won de superfinale, waarin Max Nagl tweede werd en Arminas Jasikonis derde.

Cross country in de Amerikaanse GN-Cross-Country-serie met kampioen Stuart Baylor die iedereen inhaalt ondanks weinig passeerruimte. 
https://youtu.be/