Alle Nieuws

Mario Roman jaagde in de Sea to Sky Hard Enduro zo’n 20 minuten lang op Graham Jarvis, op weg naar de overwinning door prachtig enduroterrein. Rijd met hem mee.

De Red Bull Straight Rhythm stuiterwedstrijd is een vast evenement op de Amerikaanse crosskalender geworden. Dit keer was het exclusief voor tweetakten, en we zagen weer een stel oude sterren en nu ook een stel oude (maar geupdate) motoren aan het werk. Echt iets bijzonders dus. Ken Roczen deed voor het eerst sinds jaren ook weer mee, en deed serieus zijn best. Maar omdat hij onder contract staat bij Honda, was het nog niet zo eenvoudig om een goede motor onder de kont te krijgen. Toch lukte dat prima, want met wat creativiteit en kunde werd Jeremy Mc Grath’s fabriekshonda uit 2006 (!) opgekalefaterd. En daar wist hij flink wat snelheid mee te maken. Sterker nog, hij won al zijn 1-tegen-1 races. Hij versloeg onder andere Ryan Sipes (ex-topcrosser en zesdaagsewinnaar) Josh Hansen en Brandon Hartranft.

Ken was erg in zijn nopjes met de overwinning en het lijkt erop dat hij flink besmet is geraakt met het tweetaktvirus.

Zie hier een filmpje met 5 hoogtepunten, met daarin ook een briljante narrow escape van A.J. Catanzaro en een kadootje voor het publiek van Travis Pastrana: zeer spectaculair:

De een-na-laatste wedstrijd van de Word Enduro Super Series is vorig weekend in het Catalaanse Solsona verreden, net onder de Pyreneeen. Op een heuvelachtig terrein met een ondergrond van aarde, zand en steen kregen de 350 deelnemers hier een klassieke enduro-wedstrijd voorgeschoteld. De Spaanse endurospecialist Josep García (foto) deed hier wat hij aan zijn stand verplicht was, en won. Zijn KTM-teamgenoot Nathan Watson, die een weekend eerder nog in Assen aan de MXON meedeed in het Britse team, werd tweede, voor Jonny Walker en Manuel Lettenbichler (beide ook op KTM). Maar die laatste deed uiteindelijk de beste zaken, want hij bouwde daarmee zijn toch al zeer ruime voorsprong in de tussenstand van het WESS-kampioenschap verder uit, doordat Graham Jarvis (die tweede stond) ziek was en opgaf. Nu is zijn voorsprong 870 pt. op Walker. En dat met nog maar 1 wedstrijd te gaan in zijn thuisland: de zeer extreme Getzenrodeo. En die wedstrijd won hij vorig jaar al, dus de eindzege gloort hem tegemoet.

De tweede tot en met zevende plaats in de tussenstand staat tamelijk dichtbij elkaar dus, dus daar kan bij die laatste wedstrijd op 2 november nog heel wat aan gaan veranderen.

Zie hier beelden van de wedstrijd: https://youtu.be/emPt7rrffrE

De prachtige motocrossbaan van Maggiora in Noord-Italië staat gelukkig weer op de GP-kalender voor volgend jaar. De motocrosswereld was een paar jaar geleden best wel geschokt om te vernemen dat het circuit dicht moest wegens vergunningsproblemen (in Italië helaas ook al). Maar blijkbaar zijn die nu opgelost, en kan de geschiedenis verder…

Zie hier een filmpje met hele mooie beelden uit de GP-geschiedenis van Maggiora: 

 

Door een fout bij onze drukker zal de komende Noppennieuws, nummer 5, niet vandaag (11 oktober) maar a.s. dinsdag (15 oktober) op de mat liggen.

Ondanks deze vertraging hopen we u dinsdag toch weer veel leesplezier te bieden.

Team Noppennieuws

 

Alle teamleden van het subliem winnende Nederlandse team in de Motocross of Nations wonen in Brabant. Daarom werden ze speciaal nog een keer gehuldigd in het Eindhovense Philips Stadion tijdens de rust in de voetbalwedstrijd PSV – VVV. Onze helden Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Calvin Vlaanderen en reservist Roan van de Moosdijk kregen een PSV-shirt met hun naam erop en een ovatie van de Brabantse voetbalfans in het stadion. Geheel verdiend!

En nog was de koek niet op.

Nadat Nederland de Motocross of Nations won en de Women of European Nations, werd Nederland ook nog even de beste bij de zijspannen. Nadat Etienne Bax en Kaspars Stupelis de wereldtitel pakten in de zijspan-GP’s, gingen ze lekker door met winnen, bij de Sidecarcross of Nations in Duitsland. Dat deden ze samen met teamgenoten Koen Hermans/ Lari Kunnas en Gerrit van Werven/Kenny van Gaalen. Na de eerste manche stonden de Britten echter, best verrassend, op kop. Brown/Chamberlain wonnen de eerste manche, terwijl Brown/Miljard vierde werden. Maar toen was het de beurt aan Nederland: Hermans won de tweede manche en Van Werven werd derde; en Bax won de derde manche, waarin Hermans derde werd. Prachtig gedaan kerels! Geefeliciteerd!

Bax en Stupelis werden met een tweede en eerste plaats ook het beste duo. Dat is extra leuk voor ze, omdat dit hun laatste wedstrijd samen was. Volgend jaar zal Stupelis weer bij Daniël Willemsen in het bakje stappen. De Belgen werden jammer genoeg gediskwalificeerd, omdat ze van startposities wisselden, wat blijkbaar verboden is.

Tsjonge jonge wat gaat het goed met de Nederlandse motocross! Vorige week wonnen de heren de MXON, afgelopen weekend wonnen de dames de Women Of Nations. Nancy van de Ven en Shana van der Vlist klaarden die klus in het Poolse Gdansk, waar Nancy beide manches glansrijk won. Shana werd zevende en derde en dat was meer dan genoeg om de hoofdprijs te winnen. Uitstekend gedaan: gefeliciteerd heldinnen!

Duitsland werd tweede, Denemarken derde en de Belgen vierde.

Tegelijk werd ook de mannen-motocross of European nations verreden. Nederland had hier geen team aan de start. Mede daarom kon Italië (Morgan Lesiardo/Andrea Roncoli) winnen, nipt voor Spanje, met Tsjechië op de derde plaats. De Deen Mikkel Haarup, die de laatste tijd erg lekker in z’n vel zit, won beide manches.

Het Spaanse merk Gasgas zat weer eens in de financiële problemen. Een paar maanden geleden werd de tent plots gesloten wegens hoge schulden en

moest de Catalaanse overheid weer een paar miljoen er in steken om de mensen tijdelijk aan het werk te houden. Ze wilde dit keer echter niet de hele bankrekening aanzuiveren. KTM had een paar jaar geleden al interesse getoond, maar vangt Gasgas nu echt op door 60% van de aandelen van investeringsmaatschappij Black Toro over te nemen. Het gerucht gaat dat Sherco/Scorpa-baas Tessier ook zeer geïnteresseerd was, maar achter het net viste.

Het is nog helemaal niet duidelijk wat er nu gaat gebeuren. Wordt Gasgas nu ook een soort KTM / Husqvarna of blijft het meer zijn eigen koers varen? KTM (eigenlijk Pierer Investments) heeft wel aangegeven vooral in de elektrische modellen (afkomstig van Gasgas’ moederbedrijf Torrot) en de viertakten geïnteresseerd te zijn, maar we nemen aan en hopen dat de trialmodellen, die de historische en financiële basis voor Gasgas vormden, toch ook als tweetakt blijven bestaan. De productie blijft in ieder geval is Girona.

We zullen het zien....

Het was afgeloopen weekend weer tijd voor de Sea to Sky extreme-enduro in Turkije. De wedstrijd was dit keer in vier delen opgesplitst, van laag (het strand) naar hoog (de bergtop). De Zuid-Afrikaan Wade Young begon heel sterk won op de eerste twee dagen de strandrace en de bosrace. Zijn Sherco-teammaat Mario Roman won vervolgens echter de Canyonrace en ging er ook in de grote finale, de verschrikkelijk moeilijke Mountainrace, met de zege vandoor. Daarmee won de Spanjaard ook overall, terwijl Young tweede werd en de oude rot Graham Jarvis derde.

Opvallend was dat er bij de eerste zeven maar liefst vier Zuid-Afrikanen eindigden, want Kyle Flannagan werd vijfde, William Slater zesde en Matthew Green zevende.  

Zie hier beelden: