vrijdag, 20 januari 2017 by

DAKAR WEEK 2: REGEN SPELBREKER

De tweede week van de Dakar-rally was al even heftig, of misschien nog erger, dan de eerste. Het werd bepaald geen vakantietripje. In week 1 was grote favoriet Toby Price met een gebroken been uit de strijd gegooid en moesten ook vier van de zeven Nederlanders al het toneel verlaten. In de tweede week speelde hevige regenval en kou (wegens de grote hoogte in hetĀ  Andes-gebergte) de rally parten. Veel proeven werden ingekort en etappe 9, die eigenlijk de mooiste en meest belangrijke had moeten worden, werd geannuleerd. Zware regen zorgde voor modderstromen waar hele dorpen in verdwenen, en waar de rallykaravaan niet doorheen kon.

De Chileen Pablo Quintanillo (Huskie) lag in tweede positie, toen hij tijdens de tiende etappe moest opgeven wegens hoofdletsel na een val. Ricky Brabec (Honda) uit de USA won etappe 8, maar moest twee dagen later afhaken doordat hij zijn radiator bij een val had gesloopt. Zijn Honda teamgenoot Juan Barreda won de meeste etappes: vier. Maar doordat hij in week 1 tijdstraf had gekregen wegens illegaal tanken, kon hijĀ  niet meer meedoen voor de eindoverwinning. Die ging naar de Engelse (maar in Dubai wonende) KTM-coureur Sam Sunderland (foto), die mede dankzij een etappewinst, met ruim een half uur voorsprong eindigde op teamgenoot Matthias Walkner, met 3 minuten achter hem Gerard Farres Guell (Spanje; KTM). Slechts 48 seconden daarna eindigde Adrien van Beveren op zijn Yamaha. Hij baalde flink, want hij kreeg op de een na laatste dag een minuut straftijd wegens een snelheidsovertreding. Dat koste hem dus het podium.

KTM wint hiermee voor de 16de achtereenvolgende keer. Met een compleet KTM podium bovendien. Bij Honda zijn ze waarschijnlijk flink chagrijnig dat het ondanks de flinke inspanningen weer niet is gelukt.

Supervrouw Laia Sanz werd de beste dame, op de 16de plek, en Toomas Triisa uit Estland won het klassement van de kistrijders. Hij werd 30ste in de totaalstand.

De drie overgebleven Nederlanders, Rob van Pelt, Maikel Verkade en Arjan Bos, hadden het erg zwaar, maar sloegen zich er kranig doorheen, hoewel ze bij aankomst nauwelijks meer konden lachen omdat ze zo moe waren. Ze werden 43ste, 50ste en 83ste. Knap gedaan mannen!