dinsdag, 3 oktober 2017 by

MOTOCROSS OF NATIONS : NEDERLAND TWEEDE VAN DE WERELD!

2017 zal wel de geschiedenis ingaan als een modderig motocrossjaar, want na diverse modderGP’s hadden we nu ook een modderige MXON in Matterley Basin in Engeland, hoewel het gelukkig lang niet zo erg was als in Indo, Rusland en Frankrijk.

In de eerste race MX1/MX2 pakte Glenn Coldenhoff kopstart, maar werd al snel ingehaald door Anstie en Paulin, terwijl Cairoli in de modder beet. Even later ging het weer regenen en kwamen ook Tonus en Gajser voorbij Coldenhoff. De USA kreeg tegenslag toen Seely door zijn achtervering zakte. Brian Bogers lag 13de. Dat was een goed begin, want daarmee lag Nederland in aanvang al eerste voor GB. Maar Anstie reed heel sterk aan kop en Searle kwam naar plek 16, en daarmee kwam GB wel net langs team Nl. Terwijl ook Frankrijk met Paulin (2) en Charlier (15) langszij kwam. Australië deed het in de kwalificatie op zaterdag heel erg goed, maar had nu al pech, omdat Ferris zich uitschakelde. En even later viel ook Searle uit met koppelingsproblemen. Tegen het einde van de race stoomde Gajser flink op, en omdat hij Paulin inhaalde hielp hij Nederland toch weer een beetje. Maar toen gingen Lawrence, Bobryshev en Van Horebeek voorbij aan Coldenhoff, en won Charlier nog een plaatsje, waardoor we verder werden teruggezet.   

Anstie won de race, voor Gajser en Paulin. Coldenhoff werd 8ste en Bogers 13de. Hunter Lawrence liet weer zien dat hij in topvorm is, en werd heel knap eerste MX2 rijder, op de 4de plaats. Charlier werd 15de, en daarmee stond Frankrijk eerste met 17 punten, voor Nederland (20), de Zwitsers (23) en de Belgen (24). Dat was dus een prima start voor Oranje, want onze grootste topper had nog niet eens gereden….

In race 2 mochten de MX2 en de open klasse hun show vertonen. Brian Bogers had een matige start (16de), maar Herlings pakte gelijk de kop, voor Febvre. En Charlier lag op de 7de plek, dus Frankrijk stond er prima voor. En de onverwachte keuze van de Fransen om de tegenwoordige enduro-rijder Charlier in te zetten bleek een goede in de modder, want hij klom zelfs naar plek 5. Covington reed na een val helemaal achteraan, dus de Amerikanen leken al kansloos voor de eindoverwinning. Na een paar rondjes reed ook Australië in prima positie met Kurt Gibbs als 3de en Lawrence als 6de. Daarmee lagen ze gelijk aan Nederland. Maar Herlings maakte een schuivertje, waardoor Febvre voorbij ging. Dat liet hij niet op zich zitten en ging in achtervolging. Na een paar rondjes ging hij Febvre weer voorbij, om daarna ver uit te lopen.  Ondertussen was Bogers heel knap opgeklommen naar de 11de plek. De Italiaan Lupino reed een verrassend sterke race op de derde plek, maar in de slotfase was Lawrence weer ontzettend snel, en pakte die derde plek over op zijn MX2-fiets. Een grootse prestatie van dit jonkie, want hij kwam vanaf de 17de plaats! Maar toen maakte hij een kostbare fout, en verloor hij vijf plaatsen. Bogers maakte nog progressie: hij finishte als 9de. Maar Herlings won op een machtige manier, ruim voor Febvre, en Osborne. Charlier werd 6de, en de Aussies Gibbs en Lawrence 5de en 8ste. Daarmee werd de tussenstand: Fra 25 ; Nl 30 en Aus 39, maar met aftrek van de slechtste resultaten staat het: Fra 12; Aus 17 en Nl 18.  

In de laatste race alleen maar 450’s in de MX1 en Open klassen. Herlings pakte de vierde plek na de start, terwijl Anstie de kop pakte, voor Febvre en Van Horebeek. Coldenhoff liet helaas niet zijn gebruikelijke goede start zien: 14de. Paulin lag al snel op de 9de plek, en daarmee lag Frankrijk in prima positie voor de overwinning. De Australiërs Ferris en Gibbs zaten er slecht bij, dus hun kans op een podiumpositie nam ernstig af, na hun prima tweede race. Herlings werd enigszins opgehouden door Van Horebeek, waardoor de knokkende Anstie en Febvre zo’n 12 seconden op hem konden uitlopen. Maar eenmaal voorbij aan Jerre, liep hij langzaam in op de leiders. Coldenhoff was inmiddels op de 11de plek aangekomen, en zou daar de hele race blijven. Groot Brittanië lag met Anstie (1) en Wilson (9), halverwege de race in positie om Nederland te bedreigen voor de tweede plaats. Maar toen gleed Anstie onderuit en ging Febvre voorbij, zodat de Fransen weer verder uitliepen aan de kop van de tussenstand. USA werd definitief uitgeschakeld voor een aardig resultaat doordat Seely voor de tweede keer zijn motor aan de kant moest zetten, opmerkelijk genoeg opnieuw omdat hij door zijn achtervering zakte. Te veel fish and chips gegeten?

Tegen het einde van de race haalde Anstie de Fransman weer in, en even later volgde ook Herlings, die na alleen de Brit nog voorbij moest om ook zijn tweede race te winnen. Hij naderde Anstie in de laatste ronden en kwam heel dichtbij. Maar helaas lukte het net niet. Anstie was de meest blije crossende Brit in jaren, met overwinningen in zijn beide races, en dat nog wel voor zijn thuispubliek. Maar dat publiek was misschien wel een klein beetje teleurgesteld, omdat de Britten net niet de Nederlanders wisten te passeren in de stand. Maar aan de andere kant konden ze best tevreden zijn, want GB kwam hiermee voor het eerst sinds 1997 op het podium, 1 puntje achter Nederland.

Dat kleine landje werd dus net als vorig jaar tweede. Een prachtig resultaat van Jeffrey, Glenn en Brian. Hulde, respect en lof voor hen; heel veel! Goed gedaan mannen. Bedankt voor jullie enorme inzet!

Maar de eerste plaats is voor de vierde achtereenvolgende keer voor Frankrijk. En met een ruime voorsprong van 11 punten. Dat is een grootse prestatie. Temeer omdat ze niet eens hun eerste en tweede keus rijder in de baan konden brengen in de MX2. Maar de keuze voor Charlier pakte goed uit voor hen.

Ruim achter GB werden de Belgen werden 4de, maar het was spannend, want de Zwitsers en Australiërs zaten kort achter hen.  

Volgend jaar mogen ze allemaal in de USA op het circuit van Redbud uitvechten wie de landentitel pakt. Vermoedelijk komen de Amerikanen dan weer met een echt topteam aan de start. 

Zie hier de samenvatting van de drie races: https://www.youtube.com/watch?v=JPMmAR8JGII