dinsdag, 16 januari 2018 by

DAKAR TUSSENRAPPORT: NEDERLANDSE ZANDHAZEN IN DE ZANDBAK

 

De Dakar rally is ongeveer halfweg. De eerste week was prachtig, met heeeel veel zand. Om overheen te surfen, over te crossen, doorheen te ploegen of in te blijven steken. Dat leverde werkelijk prachtige beelden op: echt genieten voor het publiek. En de Nederlandse zandhazen kregen wat dat betreft ook wat ze wilden. En ze zijn allemaal nog in de race. Heel knap, want uitvallers waren er genoeg hoor. 
Vooral Maikel Smits (foto) doet het heel goed, met een 30ste plaats als hoogste notering in etappe 5, en een 34ste in de tussenstand. Ontzettend knap voor een debutant! Hans-Jos Liefhebber is weer even rustig en bescheiden als altijd, maar rijden kan hij! Hij staat 53ste, vijf plaatsen voor multi-motorsporter Jurgen van den Goorbergh. Debutant Edwin Straver staat keurig 67ste; Guillaume Martens 91ste; Mirjam Pol 94ste en Luc van de Huijgevoort 107de. Maar het belangrijkste is dat ze allemaal nog lekker meedoen. 
Er waren etappe-zeges voor Sunderland; Barreda Bort; Sunderland; Van Beveren; Barreda Bort en Meo. En de leiding in het klassement is ook al meerdere keren overgenomen. Dat komt mede door het drama van Sam Sunderland, die vanuit leiderspositie uitviel door een rugblessure na een forse valpartij. Op de zesde dag is er iemand aan kopt gekomen die nog geen etappe heeft gewonnen, maar wel elke dag bij de eerste tien zat: de Argentijn Kevin Benavides (Honda; archieffoto). Maar de nummers twee tot zeven staan minder dan een kwartier achter hem, dus het is spannend en kan nog alle kanten op. In het klassement zijn er bij de eerste tien eigenlijk geen verrassingen: allemaal usual suspects. 
Bij de Quads doet Kees Koolen het beheerst rustig aan. Hij staat 8ste, terwijl zijn helper Bastiaan Nijen Twilhaar 24ste staat. 
We zijn benieuwd naar de tweede week, die minder zand en meer steen zal brengen, maar hopelijk net zo mooi is. En maar hopen dat het weer ook blijft meewerken….