dinsdag, 13 maart 2018 by

AMA SUPERCROSS Rd.10: BRAYTON’S EERSTE, ALS OUDSTE

Voor de oudere coureurs onder ons: lees dit, neem een voorbeeld en geef nooit op. 
Als de supercross naar Daytona komt is dat altijd een heel bijzonder evenement. De cross is onderdeel van de mythische Daytona bikeweek, en het circuit lijkt hier veel meer op een gewoon crosscircuit dan bij de andere supercrosses. Er wordt gereden voor de gigantische hoofdtribune van het wereldberoemde wegrace-circuit, en de baan is daar langer en met meer losse ondergrond dan gewoonlijk. Vaak komen daardoor ook andere coureurs op het podium dan anders. Zo ook nu.
De Honda’s van Christian Craig en Justin Brayton (foto) gingen weer vooraan in de eerste bocht, zoals wel vaker de laatste races. Marvin Musquin (KTM) was derde en kampioenschapsleider Jason Anderson (Huskie) zat in het middenveld en viel zelfs nog eventjes. Maar Eli Tomac trof het nog slechter want die lag laatste nadat hij een andere rijder in een bocht raakte en zijn Kawasaki onder hem uit schoot. Maar hij schroefde het gas open en wist lekker naar voren te slalommen, zelfs tot aan de tweede plaats op de finish.
Aan kop ging Musquin de Honda’s voorbij, maar ook hij maakte een flinke fout doordat een tear-off aan zijn handschoen bleef plakken. En even later ging hij nog een keer bodemonderzoek doen waardoor hij ver terugviel. Dit speelde (weer eens) in de hand van Anderson, die zijn puntenvoorsprong op tweede man Musquin daardoor veel minder zag slinken dan had gekund. 
Christian Craig zakte langzaam terug, maar die andere Honda, van Brayton, pakte weer de kop toen Musquin viel, en bleef zelfs op kop tot aan de streep. Dit was een grote verrassing. Sterker nog, een sensatie. Want Justin Brayton won hiermee zijn eerste wedstrijd, pas in zijn 131ste supercross-start! In 2014 stond hij voor het laatst op het podium. En hij is al 33 jaar, en hiermee is hij de oudste supercross-winnaar ooit! Wat een sensatie. Gelukkig kon zijn oude hart het wel verdragen. Zo zie je maar, je bent niet snel te oud om te beginnen met winnen. Ook voor het Smartop Honda-team was dit trouwens de eerste winst ooit. 
Anderson werd slechts zevende en heeft nog 40 punten voorsprong op Musquin in de tussenstand. Brayton is daarin naar de derde plek geklommen. 
Zie hier de samenvatting https://youtu.be/wAYdVIq3QXk?t=160 en hier de hele race http://www.dailymotion.com/video/x6g3hd5 .
De 250-east race was ook weer een mooie. Kopstart was voor Jordon Smith (KTM) voor Jeremy Martin (Honda). Austin Forkner, die de laatste twee races won, lag vierde op zijn Kawa, en de leider in de tussenstand, Zach Osborne (Huskie), was erg slecht weg als 18de. Maar die laatste was wel de snelste, en ging als een razende tekeer. Iets over de helft van de race lag hij al vierde, achter Smith, Jeremy Martin en Forkner. De laatst ronde werd heel spannend, toen Martin heel dichtbij Smith kwam en Osborne bij Forkner. Maar het was te laat, en de stand veranderde niet meer. Maar de tussenstand voor het kampioenschap wel: daarin pakt Forkner nu de kop, met evenveel punten als Osborne, en Smith op de derde plek.
Zie de highlights: https://youtu.be/wAYdVIq3QXk?t=54 of de hele race: http://www.dailymotion.com/video/x6g3hcb