zondag, 13 mei 2018 by

MXGP LETLAND: HERLINGS ALS EEN KOGEL DOOR HET VELD HEEN

In Kegums was het circuit omgekeerd in vergelijking met voorgaande jaren. Dat leverde ook weer een hele mooie baan. Het zand aan de oppervlakte met een harde ondergrond zijn daarbij natuurlijk gebleven. Jeffrey Herlings had de kwalificatie met overmacht gewonnen, maar was bij de start in race 1 matig weg, terwijl Toni Cairoli kopstart pakte. Herlings moest van rond de 15de plaats opstomen, maar ging als een kogel door het veld heen en halverwege vloog hij koploper Cairoli al met gemak voorbij naar de racewinst. In race 2 was het weer Cairoli als snel op kop, nadat Glenn Coldenhoff heel even het veld mocht aan voeren op de baan waar hij een paar jaar geleden zijn enige MX1-GP won. Herlings startte als achtste, en moest dus weer in de achtervolging. Met succes, want na 25 minuten haalde hij de Italiaan in crosste door naar zijn vijfde GP-overwinning dit jaar. Hij heeft zijn voorsprong op Toni hiermee uitgebouwd naar 29 punten.

De derde plaats in de GP ging naar Gautier Paulin en Glenn Coldenhoff werd prima 7de , met een 8ste en 6de plaats.

In de MX2 won de Deen Thoma Kjer Olsen de GP met ene eerste en tweede plaats. Maar de grote verrassing van het prachtige optreden van de Belg Jago Geerts, die tweede werd (4/3), voor thuisrijder Jonass. Die laatste staat nog wel ruim aan de leiding in het WK, 22 pt. voor Prado. Davy Pootjes werd 15de en heel mooi 6de, terwijl Micha-Boy de Waal het ook prima deed met een 13de en 11de plaats.

Zie hier de samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=3ESianMYifQ

 

De EMX250 werd huilen en lachen voor de Nederlanders: ze kwamen allemaal maar in één manche tot scoren, en hadden in de andere valpartijen. Roan van de Moosdijk werd prachtig derde in race 2; Freek van der Vlist werd 16de in race 1, en Marcel Conijn werd 17de in de tweede manche.

Mathys Boisrame won de GP voor Mikkel Haarup en Mel Pocock. Maar Martin Barr leidt de stand, met 2 pt. voor Pocock, dus de B ritten doen het goed.

De Oostenrijker Rene Hofer won de EMX125, en staat daarmee ok ver voor in de stand. Onze landgenoten Raivo Dankers en Raf Meeuwissen deden het lekker met een 6de en 10de plaats totaal. In de stand staan zij 8ste en 7de.

Volgend weekend is de volgende GP in Teutschental, Duitsland.