dinsdag, 15 mei 2018 by

WORLD ENDURO SUPER SERIES VAN START: EXTREME XL LAGARES

De eerste wedstrijd om het nieuwe allround-offroad-kampioenschap, de World Enduro Super Series, werd verreden in Portugal: de Extreme XL Lagares. Dit is een driedaags evenement, met op vrijdag een endurocross, op zaterdag een proloog midden in de grote stad Porto, en op zondag een heftige extreme-enduro race over twee ronden over steile hellingen en door beken met grote keien. Nadat de endurocross was gewonnen door Billy Bolt op Husqvarna en de proloog door Jonny Walker op KTM, duelleerden deze twee Britten op zondag om de totaaloverwinning. Maar de 20-jarige Bolt (foto) bleek hier de beste conditie te hebben en het slimst te zijn met het inhalen van de amateurs, waardoor hij won. Manuel Lettenbichler werd derde, maar de mooiste prestatie werd geleverd door Taddy Blazusiak die voor straf achteraan moest starten in de pro-klasse, omdat hij in de endurocross een stuk van de baan had afgesneden. Het lukte hem om maar liefst 36 hard-enduro-cracks in te halen en als vierde te finishen. Zelfs Graham Jarvis, die met een lichte blessure als vijfde eindigde, had daar geen weerwoord tegen. Dat is echt een formidabele prestatie.

Er waren ook twee Nederlanders die de lange reis naar Portugal ondernamen. Thierry Pittens en Robin Holtmeulen deden het allebei uitstekend, en werden 18de en 36ste in de expert-klasse (net onder de pro-klasse). Pittens flikte dat zelfs ondanks een verdronken motor. Goed gedaan mannen!

De volgende wedstrijd in de serie is de beruchte Erzbergrodeo, begin juni.  

Zie hier de highlights:

https://iridewess.com/news/video-extreme-xl-lagares-highlights-from-day-three/

En hier kun je meerijden langs de hoogtepunten van de rit van winnaar Bolt op dag drie: https://iridewess.com/news/video-billy-bolt-main-event-onboard-highlights/