vrijdag, 8 juni 2018 by

WK TRIAL: HONDA IN EIGEN HUIS VERSLAGEN

De tweede en derde wedstrijd voor het WK trial werden in één weekend gehouden. Omdat er voor deze ronde helemaal naar het verre Japan moest worden gereisd, werd die moeite maar extra beloond door het mogelijk te maken twee keer zoveel punten te verdienen. De wedstrijd is in Motegi en dat is Honda-land, dus er rustte extra druk om te presteren op de Montesa-Honda-fabrieksrijders Toni Bou en Takahisa Fujinami. En Bou kon ook nog eens het record van 99 WK-outdoor-overwinningen van Dougie Lampkin gaan breken, want hij stond op 98.

Maar dat zou niet lukken. In de kwalificatie maakte Bou al een (voor zijn doen zeldzaam) foutje, waardoor hij als één van de eerste moest starten op de wedstrijddagen. En in de trialsport is dat meestal een nadeel omdat je minder van je voorgangers kunt leren en het spoortje er dan nog niet ligt. En Bou reed bovendien helemaal niet lekker op zaterdag. Hij klaagde ook dat de nonstops te makkelijk waren, en dat dat in zijn nadeel was. Zo kon het gebeuren dat de Spaanse GasGas-rijder Jeroni Fajardo heel verrassend op zaterdag de winst pakte. Pas zijn tweede ooit, sinds Andorra 2009! En Bou kwam zelfs niet eens op het podium, want Adam Raga (TRS) werd weer eens tweede, en Fujinami werd door zijn thuispubliek naar de derde plaats gejuicht.

En ook op zondag bleef Bou in gebreke. Daarbij heeft hij ook nog wel het excuus dat hij nog niet helemaal compleet is genezen van zijn zware rugblessure van een paar maanden geleden. Nu was het de jonge Jaime Busto, ook al op GasGas, die er met de overwinning vandoor ging. Dit is de eerste WK-winst voor dit grote talent. Het was spannend, want Bou zat hem op de hielen. Montesa-Honda zal flink balen dat ze Busto hebben laten gaan, want vorig jaar plofte hij nog rond op een viertakt van dat merk. Bou werd nu tweede, voor Raga.

In de WK-stand gaat Bou wel aan de leiding, slechts twee punten voor Busto en Fajardo. Het is dus hartstikke spannend aan de top. Bij de dames won de Britse Emma Bristow (Sherco) wederom, en lijkt zij opnieuw naar een wereldtitel te balanceren.

Hier kun je kort beelden van de zaterdag zien: https://www.youtube.com/watch?v=hFZbbLhU3aQ

En hier een lang verslag voor de liefhebbers: https://www.youtube.com/watch?v=1HiTwJpOqws&feature=youtu.be

Volgend weekend is er weer een wedstrijd, in Andorra.