dinsdag, 12 juni 2018 by

WORLD ENDURO SUPER SERIES: ENDURISTEN LOPEN IN OP EXTREMISTEN

Na de zeer extreme Erzberg Rodeo vorige week, werd afgelopen weekend de derde wedstrijd voor de WESS verreden. De Trèfle Lozérien AMV: een klassieke enduro met proeven op heuvelachtige weilanden in Zuid Frankrijk. Dit is een driedaagse wedstrijd met 600 deelnemers, die al voor de 32ste keer werd georganiseerd: de meest prestigieuze endurowedstrijd in Frankrijk.

En dat was te merken ook aan de uitslagen, want daarin deden de Franse coureurs die al bekend waren met deze wedstrijd het veruit het beste. Het leek wel het Franse kampioenschap. Marc Bourgeois won de eerste dag, voor Loïc Larrieu (foto) en Emmanuel Albepart, opmerkelijk genoeg alledrie op Yamaha’s. Daarna kwamen andere merken, maar pas op plaats acht de eerste niet-Fransman: Nathan Watson uit Engeland. Garcia crashte twee keer en werd slechts tiende. Op de tweede dag ging Bourgeois weer aan de leiding, totdat hij een steen op zijn knieschijf kreeg, waardoor die brak. Daar ging zijn claim to fame. Nu was het Albepart die er met de dagoverwinning en de leiding in de tussenstand vandoor ging. De talentvolle jonge Théo Espinasse werd tweede op zijn Sherco. De eerste non-Fransoos werd de Spanjaard Josep Garcia, op de vijfde plaats. En hij trok de opgaande lijn door op de derde dag, want die won hij. Maar pas in de zeer spannende allerlaatste proef werd duidelijk wie de totaalwinnaar over de drie dagen werd. Uiteindelijk was het Larrieu die het beste uit de laatste proef kwam, en daarmee de totaalwinst pakte. Espinasse moest genoegen nemen met de tweede tree van het podium, en Garcia mocht op de derde tree plaatsnemen.

Extreme-enduro-specialist Jonny Walker kwam naar Frankrijk als leider in de stand van de WESS. En die plaats wist hij te versterken, want hij werd tiende en was daarmee veruit de beste extreme-rijder in het veld. Manuel Lettenbichler werd 15de en staat daarmee nu tweede in de stand, net voor Billy Bolt en Graham Jarvis, die 38ste en 44ste werden. Garcia en Watson (die zevende werd in de Trèfle), wisten wel flink op te klimmen in de tussenstand, naar de zesde en tiende plaats, en daarmee hebben de traditionele enduro-toppers zich nu ook tussen de extremisten geplaatst. De verwachting is wel dat in de komende wedstrijd, de Romaniacs (24-28 juli), de extremisten weer sterk in het voordeel zullen zijn.

Zie hier de hoogtepunten van vooral dag drie: https://iridewess.com/news/video-trefle-lozerien-highlights-from-day-3/