dinsdag, 12 juni 2018 by

MXGP FRANKRIJK: HERLINGS HERHAALT

In de kwalificatie in St. Jean d’Angely was Jeffrey Herlings oppermachtig, maar nachtelijke regen maakte de harde heuvelachtige baan op veel plekken glad en modderig met diepe sporen. Bij de start van de eerste manche nam hij een grote gok door helemaal aan de buitenkant te gaan staan. Maar dat bleek een goede gok, want hij pakte gelijk een flinke voorsprong op Desalle, Coldenhoff en Cairoli. Die laatste moest Coldenhoff lange tijd voor zijn dulden, totdat hij eindelijk een gaatje vond om erlangs te crossen, op weg naar de derde plaats achter Clement Desalle en Herlings. In de tweede manche had The Bullet niet echt een kogel-achtige start, en moest hij als achtste beginnen. Dat maakte deze race wel interessanter. Terwijl Cairoli aan de kop wegreed, moest Herlings zich naar voren zien te werken. Dat lukte, want al vrij snel lag hij derde, maar toen zaten Toni en Tim (Gajser) een heel stuk voor hem. Maar dat was geen enkel bezwaar, want hij ging als een kogel en vijf minuten voor het einde lag hij alweer op kop. Tim voorbij gaan, was opmerkelijk genoeg moeilijker dan Toni passeren. Glenn Coldenhoff begon als 14de maar knokte zich naar een prima zevende plek op de streep.
In de eerste manche van de MX2 viel Jorge Prado al snel en moest hij weer naar voren klimmen. Dat lukte hem goed en hij wist ook Jonass met een flinke beuk binnendoor in te halen om derde te worden. Dat gaat lekker met de sfeer tussen die twee. Maar ondertussen reden de Husqvarna-Thomassen Covington en Kjer Olsen oppermachtig eerste en tweede te worden. In race 2 pakte Jonass kopstart, maar beet al na een paar bochten in de modder en moest van achteraan weer beginnen. Hij kwam nog tot de zesde plaats, maar Prado kreeg de zege in de schoot geworpen. De jonge Belg Jago Geerts deed het weer uitstekend met een vijfde en een tweede (?) plaats. Davy Pootjes werd tiende, maar wiel uit inde tweede race. Bas Vaessen was er ook weer bij na een lange gedwongen pauze wegens een blessure. Hij werd 17de en viel in race twee helaas ook uit. 
Zie hier de hoogtepunten: https://www.youtube.com/watch?v=BDK4xNqy0fk

We zijn nu over de helft van het kampioenschap, en het is daarmee tijd voor tussenconclusies. Heel duidelijk is dat KTM dominant is. Bij uitzondering mag Kawasaki met Desalle of Husqvanrna met Covinton en Olsen schitteren, maar verder schittert er alleen maar Oranje. En in de MXGP is dat, tot ons grote plezier, vooral in handen van Jeffrey Herlings. The Bullet heeft 16 van de 20 manches en 8 van de 10 GP’s gewonnen. Dat is dominantie zoals we voor het laatst zagen in de tijden van Stefan Everts. Herlings’ voorsprong is nu 62 punten. Ga zo door Jeffrey, houd dit vast! 
Desalle doet het ook goed, won zelfs in Rusland, en staat derde in de stand. Glenn Coldenhoff is constant en finisht meestal op de zevende plaats, met hier en daar een uitschieter naar boven. Hij staat nu ook zevende in de tussenstand. 
In de MX2 gaat het aan de kop steeds tussen de KTM’s van Jonass en Prado. De Let staat al sinds de eerste GP vrij ruim op kop, maar Prado sluipt wel dichterbij en ligt nu 16 puntjes achter de huidige wereldkampioen. Dat kan nog heel boeiend worden. Pootjes scoort ook regelmatig puntjes en rijdt voor het eerst een vrij constant seizoen, vrij van zware valpartijen en heftige blessures. Het lijkt erop dat hij het wat rustiger aan doet, en dat werkt: hij staat 11de in de stand.