donderdag, 10 januari 2019 by

AMA SUPERCROSS Rd.1: YAMAHA-FEEST

Zaterdagavond opende het nieuwe supercross-seizoen in Amerika. Zoals altijd gebeurde dat in het crossgekke Californische Anaheim. Zelden regent het daar, maar dit keer wel, waardoor de baan snel achteruit ging. Privé-rijder Dean Wilson begon op kop, met Malcolm Stewart in de achtervolging. Dat gebeurde met dank aan onder andere slechte starts van favorieten Eli Tomac, Marvin Musquin en Ken Roczen, en een valpartij met Savatgy en Webb. De huidige Kampioen Jason Anderson was wel goed gestart: hij begon als derde, maar hij worstelde met de modder en met zichzelf, waardoor hij plaatsen moest prijsgeven aan Barcia, Roczen, Plessinger, Tomac, Musquin en nog een heel stel rijders. Uiteindelijk werd hij slechts 14de. Halverwege de race gleed Stewart onderuit, waardoor Barcia de tweede plaats cadeau kreeg. Ondertussen reed Wilson tot ieders verbazing nog steeds op kop. Maar met nog 5 minuten te gaan raakte zijn energie op, en zag hij Barcia, Roczen en Tomac voorbij komen. Zij bepaalden in die volgorde het podium. Justin Barcia won zo zijn derde supercross. Voor het laatst deed hij dat in 2014, maar sindsdien ging het bergafwaarts met hem, tot hij vorig jaar onverwacht weer de weg omhoog vond toen hij mocht invallen op de fabrieks-Yamaha.
En het werd helemaal een Yamaha-feest in Anaheim want de 250’s-West-race werd gewonnen door Colt Nicholls op dat merk, terwijl Dylan Ferrandis tweede werd op een blauwe crosser. Voor hen beide was dat hun beste supercross-resultaat ooit. 
Zie hier de highlights van de 450’s https://www.youtube.com/watch?v=mYIq-yBLHYc en hier de hele 450 finale https://www.dailymotion.com/video/x705d50 en hier de hele finale van de 250’s https://www.dailymotion.com/video/x7059pf