vrijdag, 22 februari 2019 by

HET EXOTISCHE NOPPENMOTORMERKEN-ALFABET : BIMOTA

Voorop  de nieuwste Noppennieuws die nu in de winkel ligt, staat ‘Redmoto Honda Enduro: Made in Italy’. Dat verwijst naar een artikel over de omgebouwde Honda-enduromotoren van Redmoto. In de ‘spetters’ (de korte nieuwsberichten) in hetzelfde tijdschrift lees je nieuws over drie kleine Italiaanse motormerken: Vent, Villa en TM. Deze zijn echt ‘made in Italy’ (of eigenlijk ‘prodotto in Italia’). En behalve deze merken zijn er in Italië nog een stel fabrikanten die prachtige noppenmotoren bouwen. En er zijn er in het verleden nog veel meer geweest. Het lijkt soms wel alsof elk Italiaans stadje zijn eigen motormerk had. 

We dachten dat het leuk zou zijn om eens wat van die exotische motormerken van vroeger en nu onder uw aandacht te brengen. En om onszelf wat orde op te leggen doen we dat in alfabetische orde. Niet alleen maar Italiaans, want dan krijgen we het alfabet niet vol, maar wel voornamelijk Italiaans.

En vandaag is het tijd voor de B. Beta en Benelli laten we links liggen, om in te zoomen op Bimota. Dit merk uit Rimini is bekend van exclusieve, dure en snelle asfaltracers. Maar in 2012 werd er ook een enduro gepresenteerd: de BBX250/300. Mooi ding, grotendeels gemaakt in Spanje door Jotagas. De viertaktversies zouden een jaar later volgen, werd beloofd. Dat kwam er echter niet van, voor zover we weten, want Bimota maakte weer zijn zoveelste financiële crisis door. Het bleef bij twee exemplaren. Wel verscheen er in 2013 nog een DBX: een offroad met een Ducati-blok. Ook mooi, maar ook geen succes. 

Hoe het nu met Bimota is, weten we niet. Maar wie op de voormalige officiële website probeert te komen, komt nu bij een Chinese site over ‘Domestic Underwear Commitment’ uit….