vrijdag, 1 maart 2019 by

AMA SUPERCROSS Rd.8: TOMAC’S BACK

De achtste ronde om het Amerikaans supercrosskampioenschap in Detroit, was weer een triple crown-wedstrijd. Dus zowel de 450’s als de 250’s reden hier drie finales in plaats van één. Er lag een prachtig en relatief lang circuit met diverse ‘split lanes’: dat zijn delen van het circuit waar je kunt kiezen voor een linker of een rechterbaan, wat soms betere inhaalmogelijkheden biedt. De mogelijkheden moest Eli Tomac volop gebruiken in de eerste race, want hij startte weer eens heel matig. Hij lag elfde na de start, kort achter Musquin en Roczen, terwijl op kop Justin Brayton en Chad Reed hun beste beentje van dit seizoen tot nog toe voorzetten. Maar Tomac zette het gas helemaal open en passeerde uiteindelijk iedereen. Brayton mocht tot in de laatste ronden denken dat hij het zou winnen, maar dat was dus mis gedacht. In race 2 startte Tomac op de vierde plaats dus nu kwam hij al eerder op de eerste plaats aan nadat hij weer flink de sokken erin zette. Kampioenschapsleider Webb werd nu tweede, wat veel beter was dan zijn zevende plaats uit race 1. Race 3 begon slecht voor Tomac, want na twee ronden lag hij pas 14de, terwijl Webb vlak achter Barcia tweede lag. Het ging tussen hen voor de totaaloverwinning. Maar weer was het Tomac die de meeste tegenstanders voorbijging: hij had genoeg aan een zesde plek voor de totaalzege. Hiermee won hij zijn tweede wedstrijd dit seizoen. Naast Webb, die er al vier won, is hij de enige die er meer dan één won. Veteraan Chad Reed werd knap derde op de Suzuki (2/5/7): zijn eerste podium sinds jaren.

Webb loopt hierdoor iets uit inde stand: hij heeft nu 6 pt. voorsprong op Roczen, en 12 op Musquin, met Tomac 1 puntje achter  de Fransman.

Bij de 250’s-East liet Austin Forkner wederom zien dat hij op zijn Kawa duidelijk de sterkste is van het veld: hij won alle drie de races. Jordon Smith (2/2/4) werd tweede totaal en Chase Sexton derde (4/4/2). Forkner staat nu heel ruim aan kop, met 78 pt, voor Smith (65) en de rookie Justin Cooper (63), die het fantastisch blijft doen (vierde in Detroit).

Zie hier de highligths https://www.youtube.com/watch?v=iotRHeDu4VQ en hier de hele races: http://offroadvideos.org/ama-supercross-round-8-detroit-2019-main-events/