vrijdag, 12 april 2019 by

MXGP TRENTINO: GAJSER WINT PRACHTIG DUEL

Toni Cairoli pakte kopstart in zijn thuis-GP. Maar de Sloveen Tim Gajser reed ook een thuis-GP, want er waren veel fans omdat deze GP vrij dicht bij zijn thuisland is. En hij deed extra zijn best voor hen, want na als vierde te zijn gestart lag hij al snel tweede, en kort voor het einde haalde hij ook de 9-voudig wereldkampioen in. Die probeerde nog terug te komen maar dat lukte hem niet en hij moest dus genoegen nemen met de tweede plek. In race 2 had Gajser kopstart, maar halverwege werd hij ingehaald door Cairoli. Maar de Sloveen gaf gas bij en liet hem niet weglopen. Een paar ronden later pakte hij hem terug, waarna Toni hem bleef opjagen. Even later haalde hij weer in met een uiterste krachtinspanning. Maar dat was te hoog gegrepen, want hij maakte foutjes en viel. Hiermee kreeg Gajser de manche en de GP-overwinning in de schoot geworpen (hoewel hij er heel hard voor had gewerkt). Alle Slovenen waren natuurlijk door het dolle heen.

Gautier Paulin werd, op ruime afstand, twee keer derde, en er was meer succes voor het Wilvo-Yamaha-team want Arnaud Tonus werd twee keer vierde. Glenn Coldenhoff werd 14de en 7de. Brian Bogers vocht zich in de eerste manche terug van de laatste plaats na een schuiver en werd 19de. In de tweede manche scoor de hij heel knap zijn eerste MXGP top-10 resultaat op de 9de plek.

Sven van der Mierden brak in de kwalificatierace een botje in zijn hand, en moest de wedstrijd dus missen, net als Micha-Boy de Waal, die al niet eens was afgereisd naar de besneeuwde Alpen wegens een blessure.

In de MX2 was er geen kruid gewassen tegen Jorge Prado: hij won beide manches ruimschoots. De jonge Belg Jago Geerts deed het prima met twee tweede plaatsen en de jonge Franse KTM-fabrieksrijder Tom Vialle werd derde (3/6). Calvin Vlaanderen verdraaide in de tijdtraining, waarin hij de snelste was, zijn enkel, en kon helaas niet starten inde wedstrijd. Bas Vaessen werd twee keer 10de  en Davy Pootjes werd 11de en de tweede na in de eerste manche te zijn uitgevallen. Marcel Conijn leerde weer veel bij, maar scoorde jammer genoeg geen punten.

In het EMX125 zagen we Kay de Wolf weer heel goed bezig, want in zijn nog prille 125cc carrière reed hij met twee vierde plaatsen al naar het podium. De thuisrijder Mattia Guadagnini won (1/1) en de Fransman Tom Guyon werd tweede (2/2). Kjell Verbruggen werd 19de en 13de, terwijl Dave Kooiker in de eerste manche punten pakten op de 16de plaats.

In het EK voor de 250’s heerste de Italiaan Alberto Forato, terwijl Stephen Rubini twee keer tweede werd. Roan van de Moosdijk deed het weer goed met een zesde en een achtste plaats (na een inhaalrace). Raivo Dankers pakte wat puntjes in de eerste manche (16de), terwijl Rick Elzinga dat in de tweede deed (ook 16de). Raf Meuwissen kwam jammer genoeg niet tot scoren.