vrijdag, 12 april 2019 by

WK SUPERENDURO BILBAO: KONINGSDRAMA

Het ging  in de laatste wedstrijd voor het WK-superenduro in Bilbao tussen de kampioen van 2018, Cody Webb, en Colton Haaker, die het klassement aanvoerde toen in Bilbao het startschot werd gegeven, en veelvoudig kampioen Taddy Blazusiak.

In de eerste manche hadden de circuitbouwers het toch echt te bont gemaakt, want iedereen bleef steken voor een lastige boomstam. Dus kwam er na een grondige verbouwing een herstart op een nog altijd heel moeilijke baan. Webb haalde Haaker en Blazusiak allebei in en won race 1. In de tweede manche was er een omgekeerde startvolgorde, dus hadden de toppers nu de slechtste plaatsen achter het starthek. Haaker vocht zich het best naar voren tussen de mindere goden, en won, voor Webb en Taddy. Hiermee zag het er heel goed uit voor de Amerikaanse Huskie-piloot. 

Maar de laatste manche werd een waar koningsdrama. Webb lag op kop, met Haaker er vrij kort achter, terwijl Blazusiak minder goed weg was en ook nog eens viel, waardoor hij kansloos leek te zijn geworden. Haaker zat goed en zou wereldkampioen worden als hij bij de eerste vier eindigde. Maar hij bleef een keer steken op een boomstam. En hij viel een keer. En hij bleef nog een keer steken. En hij raakte uitgeteld en viel nog een keer. Webb was al over de finish en begon al met juichen want Haaker lag vijfde. In de laatste bocht blokte derde man Alfredo Gomez, de teammaat van Haaker, echter vierde man Pol Tarres af, en daardoor weet Haaker snel voorbij te schieten waarna hij zich over de finish lanceert, valt, en uitgeput blijft liggen. Ondertussen weet Webb niet hoe hij het heeft en wordt heel erg boos op Gomez. Die laatste wordt gediskwalificeerd voor zijn onsportieve actie, maar dat verandert niets aan de vierde plaats voor Haaker, die uiteindelijk dus het laatst lachte, en zich wereldlampioen superenduro 2019 mag noemen. Dit is zijn tweede WK-titel, want in 2017 won hij ook al. Webb zal waarschijnlijk nog wel even boos blijven…

Zie hier de samenvatting: https://www.youtube.com/watch?v=USeAJHGaIsk