woensdag, 15 mei 2019 by

WESS Rd.1: EXTREME XL LAGARES: ROMAN LACHT HET LAATST

Er startten afgelopen weekend zo’n 250 rijders van over de hele wereld in de eerste wedstrijd van de World Enduro Super Series: de Extrem XL Lagares. Het werd weer een mooi endurofestijn daar in Portugal. In de endurocross op de vrijdagavond lag een erg moeilijk baantje. Een heel lastige betonnen muurtje waar de rijders overheen moesten bleek de scherprechter. Jonny Walker kwam daar het beste overheen en won, voor zijn KTM-teamgenoten Taddy Blazusiak en Manuel Lettenbichler. De volgende dag  was Alfredo Gomez op zijn Huskie in de finale van de spectaculaire proloog de snelste starter. En omdat inhalen in de steile smalle steegjes in de mooie stad Porto eigenlijk onmogelijk is, werd hij ook de winnaar, voor Blazusiak en Bolt. Walker probeerde op de drijvende vlonder in de haven nog Lettenbichler in te halen voor de vierde plaats, maar raakte daarbij te water en moest zwemmend verder.

Maar in de hoofdrace op zondag ging het pas echt om de punten. Deze extreme endurorace gaat over twee ronden via veel technische passages over steile hellingen en door beken met grote keien. Gomez begon op kop, maar daana pakten Blazusiak en Lettenbichler die over. Maar wie het laatst lacht, lacht het best. En dat was de Spaanse Sherco-rijder Mario Roman (foto), die pas als negende aan de race was begonnen, maar duidelijk zijn energie het best had gespaard tot in de tweede ronde, want toen glipte hij iedereen voorbij. Wade Young uit Zuid-Afrika maakte het Sherco-succes compleet. Lettenbichler, Graham Jarvis en Billy Bolt (de winnaar van vorig jaar) maakten de top vijf vol.

Zie hier spectaculaire beelden van de proloog n Porto: https://www.redbull.com/int-en/tv/video/AP-1YN8AUEU92111/prologue-recap  en hier van de hoofdrace: https://www.redbull.com/int-en/tv/video/AP-1YN8AZZZ92111/main-race-recap