Noppennieuws 1 – 2023

Vrijdag 27 januari verschijnt Noppennieuws 1, het eerste nummer van 2023. Uiteraard brengen we daarin een uitvoerig verslag van de Dakar-rally, die dit jaar weer ouderwets zwaar was. En spannend tot in de allerlaatste kilometer: uiteindelijk was het verschil tussen de KTM-teamgenoten Kevin Benavides en Toby Price 43 seconden, en dat na 3.965 geklokte kilometers door de Saoedische woestijn knallen!

We interviewen in Noppennieuws 1 de deze winter de gestopte Jeremy van Horebeek over zijn reden om de helm aan de wilgen te hangen en zijn toekomstplannen. Ook spraken we met Kay Karssemakers, die in 2022 zo verrassend goed debuteerde in de MX2-GP’s en naar eigen zeggen ‘Niet voor gek heeft gestaan!’ Verder spraken we met de motocrossclubs van Harfsen, Markelo en Oldebroek, die gezamenlijk de schouders zetten onder de geheel nieuwe opzet van de Dutch Masters of Motocross.

Testrijder Toine van Dijk reed in Italië met de nieuwe Fantic crossers en enduro’s, waarbij hij als toetje als enige ook nog de baan in mocht met de factory-125XX waarmee Cas Valk Europees kampioen werd. Ook bekeken we de nieuwe Ducati DesertX nader, een machine waar de roemruchte Cagiva Elefant rallymotor model voor heeft gestaan. En we fietsten een rondje met de nieuwe elektrische mountain- en gravelbikes van Yamaha.

Qua wedstrijdsport volgden we de seizoenopener van de AMA supercross in Anaheim, waar Tomac uiteindelijk toch weer de sterkste bleek. En over de AMA supercross gesproken: in 1974 werd Pierre Karsmakers de eerste supercross-kampioen en tilde hij de Amerikaanse motocross eigenhandig naar een hoger niveau. Pierre werd een icoon in de Verenigde Staten en daarom wordt er nu een anderhalf uur durende film over de Brabander gemaakt. In Noppennieuws 1 spreken we met hem en met de filmmakers.

Ook volgen we de Franse strandcross-serie waarin onze columnist Lars van Berkel hoge ogen gooit en de tweede plaats in het Course-des-Sables-Championat nu stevig in handen heeft. En we zagen Billy Bolt heersen in de eerste indoorwedstrijden van het WK superenduro.

In Zschopau bezochten we het nieuwe Enduro-museum en in Kampen volgden we de bouw van een adventure-zijspan op basis van een Yamaha XT600 en een oude BSU-zijspancrosser. In Arnhem namen we ook een kijkje in de werkplaats van Berry Gamelkoorn, die hele bijzondere ‘moderne klassieke’ trialmotoren bouwt. Verder kocht de Noppennieuws-hoofdredacteur op een internetveiling in Italië een zeldzame BMW enduromotor en in een artikel beschrijft hij hoe zo’n veilingaankoop in zijn werk gaat, en wat je moet doen om het Italiaanse kenteken om te zetten in een Nederlands exemplaar.

Peter Wenting schreef een leuk verhaal over het offroad-rijden bij Rienk Tuinstra in het Roemeense Sibiu. Rienk is zelf natuurlijk geweldig goed in de hardenduro’s: in wedstrijden als de Erzberg en Romaniacs doet hij mee met de toppers. Dus de vraag was of het niet te zwaar zou worden voor een groep van tien hobby-, c.q. vakantierijders. Maar de mogelijkheden blijken legio bij Rienk, zodat echt iedereen zich daar prima kan vermaken.

In Mannen van Staal komt tenslotte de carrière van Ton van Grinsven aan bod, die in 1992 Nederlands 125 cc kampioen werd omdat Greg Albertijn (die een puntje meer had dan Van Grinsven) als buitenlander geen aanspraak op de NK-titel kon maken. Naast goed rijden was en is Ton ook goed in de techniek van tweetaktcrossers en heeft hij een grote naam op tuningsgebied.

Noppennieuws 1 is vanaf vrijdag 27 januari verkrijgbaar in de betere boekhandel en bladenkiosk. De verkooppunten vind je onder het kopje ‘Over’. Ook kun je een enkel exemplaar los bestellen via de website www.noppennieuws.nl/word-abonnee  Het blad wordt dan automatisch thuisgestuurd. Abonnees ontvangen hem komend weekend vanzelf in de brievenbus. Nog geen abonnee? Voor slechts € 32,95 per jaar mis je geen enkel nummer!

INHOUD NOPPENNIEUWS 1

SPETTERS: Nieuws over motoren, producten, kleding en evenementen

WEDSTRIJDKALENDERS

CROSSIP: Strandcrossen Frankrijk, WK superenduro

TEST Fantic cross en enduro 2023

DAKAR verslag

INDOORTRIAL Engeland

REPORTAGE Cagiva Elefant als Ducati DesertX-inspiratie

AMA supercross Anaheim

HISTORIE Yankee 500Z

INTERVIEW Kay Karssemakers

COLUMN EN PRIJSVRAAG

REPORTAGE MX Vintage Maggiora

TEST Yamaha e-MTB fietsen

INTERVIEW Jeremy van Horebeek

FILM Pierre Karsmakers

REPORTAGE Bouw Yamaha XT600-zijspan

HISTORIE Enduro Museum Zschopau

REPORTAGE trial-zelfbouwer Barry Gammelkoorn

REPORTAGE BMW enduro veilingaankoop

INTERVIEW Dutch Masters-organisatie

AVONTUUR Offroad-rijden bij Rienk Tuinstra

MANNEN VAN STAAL Ton van Grinsven

COLUMN Lars van Berkel

(Visited 61 times, 1 visits today)
Sluiten