Noppennieuws 2 – 2023

De nieuwe Noppennieuws, nummer 2 van 2023, verschijnt vrijdag 24 maart. Uiteraard brengen we daarin een uitvoerig verslag van de opening van het MXGP-seizoen in Argentinië, een wedstrijd waar alle motocrossliefhebbers naar uitkeken, al was het alleen maar om de rentree van Jeffrey Herlings. En hoewel The Bullet nog niet op volle oorlogssterkte is, kan de concurrentie z’n borst vast natmaken, want met een vierde en een tweede plaats presteerde hij boven verwachting en mistte op slechts enkele puntjes zijn honderdste GP-overwinning!

Net zo verrassend was trouwens het optreden van Ruben Fernandez, die na de beenbreuk van wereldkampioen Tim Gajser nu Honda-kopman is en pardoes zijn eerste GP won. Ook Calvin Vlaanderen (achtste in de WK-stand) was tevreden, maar Glenn Coldenhoff en Brian Bogers zaten helaas in de hoek waar de klappen vielen. Wildcard-rijder en Noppennieuws-columnist Lars van Berkel was in Argentinië voor de Enduro del Verano, en knoopte er ook meteen de MXGP-deelname aan vast, waarbij een gebroken ketting in de tweede manche ervoor zorgde dat hij slechts één in plaats van vijf WK-punten scoorde! In de MX2 pakte onze zuiderbuur Jago Geerts de volle winst, en moeten de Nederlanders nog wel even aan de bak om het podium te halen.

Verder in Noppennieuws 2 een grote MX2-shootout: we zetten zeven 250 cc viertaktcrossers naast elkaar voor een uitgebreide vergelijkingstest. Ook gaan we dieper in op de techniek van benzine en de moderne E-Fuel. En we bekeken het nieuwe revolutionaire zijspan waarmee Etienne Bax dit jaar op jacht gaat naar zijn zesde zijspancross-wereldtitel. We blikken ook terug op de bijzondere historie van de FN-crossers. Dat waren tussen 1938 en 1958 absolute topmachines, waarmee bijvoorbeeld ook Hennie ‘de Leeuw van Doetinchem’ Rietman reed, terwijl de Belg René Baeten er in 1958 zelfs de wereldtitel mee behaalde. Maar meteen na het behalen van die wereldtitel trok het merk zich plotseling terug uit de cross. Ook kijken we terug op de GP125 in Genève, de beslissende GP om de 125-wereldtitel van 1988 waarin Dave Strijbos helaas het onderspit moest delven tegenover Jean-Michel Bayle.

Verder staan in Noppennieuws drie mooie interviews. Met Dakar Legend Mirjam Pol praten we over haar moeizame strijd om het elk jaar weer financieel rond te krijgen om aan de start van deze monsterrally te staan. “Ik denk wel honderdduizend keer aan opgeven, maar niet in de Dakar zelf, want als ik aan de start sta heb ik de grootste hindernis al genomen!” aldus deze bikkel uit Borne. Verder interviewden we Ken Roczen over zijn opmerkelijke overstap naar Suzuki, het merk waarvoor hij afgelopen weekend in Indianapolis voor het eerst in zeven jaar weer een AMA supercross wist te winnen! En we spraken met VMCN-voorzitter Matthijs Vos over de stand van de classic motocross in Nederland.

Tot slot bezochten we Arno Bosch, de Limburger die zijn eigen crosscarrière financierde met het organiseren van wedstrijden. Op die manier organiseerde hij zelfs GP’s en supercrossen en begon met het bouwen van zijn eigen tribunes. Dat laatste deed hij zo goed dat hij later met AB Tribunes bij zeer grote evenementen over de hele wereld betrokken was, van Olympische spelen tot Songfestivals! En vandaag de dag verzorgt hij nog steeds 95.000 tribuneplaatsen langs het racecircuit van Silverstone! In Mannen van Staal in Noppennieuws 2 vertelt Arno zijn verhaal.

Noppennieuws 2 is vanaf vrijdag 24 maart verkrijgbaar in de betere boekhandel en bladenkiosk. De verkooppunten vind je onder het kopje ‘Over’. Ook kun je een enkel exemplaar los bestellen via de website www.noppennieuws.nl/word-abonnee  Het blad wordt dan automatisch thuisgestuurd. Abonnees ontvangen hem komend weekend vanzelf in de brievenbus. Nog geen abonnee? Voor slechts € 32,95 per jaar mis je geen enkel nummer!

INHOUD NOPPENNIEUWS 2

SPETTERS: Nieuws over motoren, producten, kleding en evenementen

WEDSTRIJDKALENDERS

CROSSIP: Benecup Supermoto, WK X-trial, WK superenduro

MXGP Argentinië

MX2 GP Argentinië

TEST MX2-shootout: zeven 250-viertaktcrossers getest

Strandrace Le Touquet

Interview Mirjam Pol

COLUMN EN PRIJSVRAAG

ZIJSPANNIEUWS Etienne Bax

INTERVIEW VMCN-voorzitter Matthijs Vos

ONK Trial Maasbree

TECHNIEK: benzine voor de toekomst

GP VAN TOEN: GP125 Geneve 1988

AMA supercross

TEST Talaria Sting

ONK ENDURO Holten en Enter

HISTORIE FN crossmotoren tussen 1938 en 1958

INTERVIEW Ken ‘Kickstart Kenny’ Roczen

MANNEN VAN STAAL Arno Bosch

COLUMN Lars van Berkel

(Visited 61 times, 1 visits today)
Sluiten