Noppennieuws 6 – 2023

Vrijdag 24 november verschijnt Noppennieuws 6 en in dit offroad-magazine staat onder meer de test van de nieuwe Yamaha YZ250F, een model met 50 jaar historie aangezien Yamaha in 1973 voor het eerst wereldkampioen in de 250 cc werd. Die motor was toen voorzien van een innovatieve monoshock, en dat innovatieve heeft Yamaha tot op vandaag de dag vast weten te houden.

Verder reden we met de elektrische Electric Motion trialmotor, een machine waarmee Gael Chatagno in het WK hoge ogen wist te gooien, in een BK trial in Bilstain regerend Belgisch kampioen Emile Mattheeuws versloeg en in Nederland in een ONK trial in Zelhem de baas was over onze Noppennieuws-testrijder Randy Kerstjens, die in Nunspeet op zijn GasGas onlangs voor de zesde keer Inters 1-kampioen van Nederland werd (en ook daar doen we uiteraard verslag van).

Natuurlijk waren we ook bij de Motocross of Nations in Frankrijk, waar 100.000 toeschouwers het Franse team zagen winnen voor Australië en Italië. Helaas was Nederland na een blessure van Glenn Coldenhoff in de kwalificatie bij voorbaat kansloos. Ook blikken we terug op het MXGP-seizoen met de laatste Grand Prix in Engeland.

Met verslagen van de WK enduro, het WK hardenduro, het ONK enduro en de bijzonder hete en stoffige ISDE-zesdaagse in Argentinië komen ook de enduroliefhebbers flink aan hun trekken in Noppennieuws 6. Bovendien komt in de populaire rubriek Mannen van Staal Nijverdaller Joop Staman aan bod, die zijn sporen heeft verdiend in de lichte crossklassen en in enduro’s en zesdaagses, maar bovendien één van de allereerste Nederlanders was die de Dakar-rally wist uit te rijden: in 1982 op een omgebouwde Yamaha XT500. Verder blikken we uitgebreid terug naar de Yamaha-historie in die Dakar-rally.

We bezochten ook de jaarlijkse Maico-dag in Den Dungen, en waren bij de revival van het NMB 500 cc motocrosskampioenschap 1973 in Lierop. Exact vijftig jaar na dato verzamelden zich ruim 100 ‘Vrienden van de NMB’ op het circuit in de Herselse bossen, om dat ene veelbesproken kampioenschap opnieuw te beleven met hoofdrolspelers Hans Brans en Arno Bosch en hun beide gele Maico’s met N7 en N8 op de nummerplaat. In eerste instantie werd Bosch destijds namelijk uitgeroepen tot de nieuwe kampioen, maar na een hertelling bleek Brans dat jaar toch echt één puntje meer te hebben gescoord!

Tot slot brengen we in deze laatste Noppennieuws van 2023 twee mooie interviews. In België spraken we met de revelatie van de MX2-GP’s, de zojuist zeventien jaar geworden tweeling Lucas en Sacha Coenen. Als respectievelijk Husqvarna- en KTM-fabrieksrijder maakten ze in hun rookie-seizoen beiden veel indruk.

Wie ook veel indruk maakt is natuurlijk Bas Vaessen, de talentvolle GP-rijder die op 2 mei 2021 zwaar crashte waarbij hij een dwarslaesie opliep en verlamd raakte aan armen en benen. Twee-en-een-half jaar later blikt hij in een aangrijpende monoloog in Noppennieuws 6 terug op zijn carrière, op de crash die zijn leven veranderde en op zijn lange weg terug: “De doctoren zeiden: ‘het wordt niets meer, het is klaar, sla maar een kruisje!” Maar inmiddels loopt de nu 25-jarige Limburger weer en kan hij ook, zij het met de nodige beperking, zijn armen gebruiken. “Dat ik topsporter was, heeft me zeker geholpen. Ik kán niet stoppen, ik kán niet opgeven. Ik heb ook nooit zoiets gehad van: voor mij hoeft het niet meer, want het leven is veel te mooi om op te geven, ook al ben ik nu gehandicapt…”

Noppennieuws 6 is vanaf vrijdag 24 november verkrijgbaar in de betere boekhandel en bladenkiosk. De verkooppunten vind je ook op onze website onder het kopje ‘Over’. Ook kun je een enkel exemplaar los bestellen via de website www.noppennieuws.nl/word-abonnee  Het blad wordt dan automatisch thuisgestuurd. Abonnees ontvangen hem komend weekend vanzelf in de brievenbus. Nog geen abonnee? Voor slechts € 34,95 per jaar mis je geen enkel nummer!

INHOUD NOPPENNIEUWS 6

SPETTERS: Nieuws over motoren, producten, kleding en evenementen

2024-WEDSTRIJDKALENDERS

CROSSIP: ONK zijspan- en quadcross, strandcrossen Nederland en Frankrijk

MXoN Ernée Frankrijk

TEST Yamaha YZ250F 2024

MXGP-finale Groot-Brittannië

MX2 GP-finale Groot-Brittannië

INTERVIEW Bas Vaessen

WK zijspancross finale in Frankrijk

ONK enduro Vorden, Hellendoorn en Tubbergen

INTERVIEW Lucas en Sacha Coenen

COLUMN EN PRIJSVRAAG

HISTORIE NMB 500 cc 1973

TEST Electric Motion trial

CLASSIC Maico-dag Den Dungen

WK enduro-finale Portugal

DAKAR alle rally-Yamaha’s op rij

EMX-finale Groot-Brittannië

ONK trial Europoort, Sleen en Nunspeet

ISDE Zesdaagse Argentinië

WK HARDENDURO-finale Italië en Duitsland

MANNEN VAN STAAL Joop Staman

COLUMN Lars van Berkel

(Visited 68 times, 1 visits today)
Sluiten